Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhad růstu české ekonomiky byl zvýšen, ukazuje OECD

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž/Praha - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila odhad růstu české ekonomiky pro tento rok. Původně předpokládala 2,3 procenta, nyní jsou to 2,4 procenta. OECD zlepšila také odhad na příští rok, a to na 2,6 procenta z dříve topivaných 2,4 procenta.

Beze změny OECD nechala letošní výhled světové ekonomiky, kde stejně jako v únorové prognóze očekává tříprocentní růst. Bylo by to stejné tempo jako loni a zároveň nejpomalejší růst od globální finanční krize.

Tempo růstu světové ekonomiky by podle OECD mělo v příštím roce zrychlit na 3,3 procenta. Organizace nicméně upozornila, že světové hospodářství se bude dál nacházet "v pasti nízkého růstu", pokud vlády nepodpoří ekonomiku strukturálními reformami a změnami v rozpočtové politice.

Slabý růst světové ekonomiky podle OECD znamená, že mladí lidé nemají k dispozici dostatek pracovních příležitostí a že staří lidé nemají zajištěnu zdravotní péči a důchody v takové míře, kterou očekávají.

Odhad letošního růstu ekonomiky eurozony OECD zlepšila na 1,6 procenta z dosud předpovídaných 1,4 procenta. Na příští rok dál počítá se zrychlením tempa růstu na 1,7 procenta. OECD ale opět varovala před negativními ekonomickými důsledky možného odchodu Británie z Evropské unie. Poukázala ale také na rizika spojená s uprchlickou krizí.

Růst české ekonomiky by měl v letošním roce navzdory zlepšené prognóze výrazně zpomalit z loňských 4,3 procenta. OECD upozornila, že k loňskému hospodářskému růstu přispěla snaha dočerpat co nejvíce peněz z fondů Evropské unie.

Českou ekonomiku by měla nadále podporovat spotřeba domácností, kterou tlačí vzhůru zlepšující se podmínky na trhu práce.

Organizace také předpověděla, že inflace v České republice letos zůstane nízká. Do konce příštího roku by se ale měla vyšplhat na dvě procenta, což je i cíl České národní banky (ČNB). Ta nyní využívá k podpoře ekonomiky a inflace devizové intervence, jejichž cílem je udržet kurz koruny blízko 27 Kč za euro.

Témata:  Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy