Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akvizice a fúze celosvětově rostou: Co na to odborníci?

Burza NYSE v New Yorku
Burza NYSE v New Yorku
Foto: Pixabay

Londýn - Globální hodnota fúzí a akvizic se od začátku letošního roku dostala na rekordní dva biliony dolarů (43,6 bilionu Kč). Vyplývá to z propočtů společnosti Thomson Reuters. K hranici dvou bilionů USD se naposledy hodnota fúzí a akvizic ve stejném období přiblížila roku 2007, kdy dosáhla 1,8 bilionu USD.

V roce 2000, těsně před splasknutím takzvané internetové bubliny, fúze a akvizice za stejné období dosáhly 1,5 bilionu USD.

K rekordnímu výsledku přispěla řada dohod z tohoto týdne, zvláště ve Spojených státech. Tam se například společnost General Electric dohodla na spojení své dopravní divize s firmou Wabtec za 11,1 miliardy USD. V pondělí byly v USA oznámeny dohody za 28 miliard USD v různých sektorech, včetně energetiky, finančnictví a realit.

Počet kontraktů se ale zvyšuje i v Evropě. V dubnu byla podle Thomson Reuters měsíční hodnota dohod v Evropě nejvyšší za deset let. Hodnota fúzí a akvizic mezi firmami z USA a Británie se zvýšila na maximum za 19 let a činila 89,6 miliardy USD.

Zatím se neobjevují žádné známky toho, že by zájem o nové fúze a akvizice celosvětově slábnul. Japonská společnost Sony dnes oznámila, že zaplatí 2,3 miliardy USD za ovládnutí společnosti EMI a stane se největším hudebním vydavatelstvím na světě.

Témata:  ekonomika obchody EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy