reklama

"My jsme v oblasti technického zboží s odstupem na prvním místě v Evropě ve využívání on-line platforem k nákupům," uvedl ředitel GfK Tomáš Drtina.

Nejvíc se v tuzemských internetových obchodech prodává přenosná elektronika, kterou výhradně on-line kupuje 57 procent Čechů, audio zboží 43 procent Čechů a počítače 48 procent lidí. Naopak potraviny 91 procent tuzemských spotřebitelů kupuje v kamenných prodejnách, jedno procent pouze on-line a osm procent využívá obě možnosti.

Vůbec nejméně se, kromě potravin, prodává v e-shopech v Česku prací a čisticí prostředky, přípravky na holení, zboží péče o dítě, volně prodejné léky a produkty osobní hygieny.

Přes internet Češi letos nakoupí 2,5 procenta rychloobrátkového zboží. Počet lidí, kteří kupují potraviny a drogerii on-line v poslední době ale již výrazně neroste. Češi letos více tento sortiment nakupují v diskontních obchodech, jejichž podíl na nákupech rychloobrátkového zboží stoupl na 21,5 procenta z loňských 19,7 procenta. Diskonty jsou v tuzemsku čtyři - COOP Diskont, Lidl, Norma a Penny Market. Dohromady provozují přes 650 prodejen. Mírně se zvýšil i podíl supermarketů (17 pct). Klesá naopak zastoupení hypermarketů (31,6 pct), malých prodejen (10,9 pct) a specializovaných obchodů (5,9 pct).

Dvě pětiny Čechů využívají při nákupu své chytré telefony, nejčastěji porovnávají ceny. Podle studie 29 procent lidí platí přes mobilní zařízení za nákup zboží. V EU je průměr 48 procent.

Počet e-shopů letos dál rychle roste, na konci roku bude v Česku 43.000 internetových obchodů. Je to o pět procent meziročně víc. Vyplývá to z údajů společnosti Shoptet, na jejíž platformě běží v ČR 15.000 e-shopů. Česko je dlouhodobě zemí, kde je nejvíce e-shopů v přepočtu na obyvatele.

Češi letos utratí v internetových obchodech za zboží přes 133 miliard korun, meziroční růst dosáhne 15 až 18 procent, vyplývá to z údajů Asociace pro elektronickou komerci.