Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny zemědělských a průmyslových výrobců klesly, bude se měnit kurz koruny?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 2,0 %. Vzrostly ceny průmyslových výrobců o 0,4 % a tržních služeb o 0,1 %, ceny stavebních prací se nezměnily. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 7,1 % a průmyslových výrobců o 4,8 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,0 % a tržních služeb o 0,2 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 2,0 %. Klesly ceny brambor o 7,7 %, vajec o 5,6 % a mléka o 3,6 %, dále drůbeže o 3,1 % a obilovin o 2,4 %. Ceny prasat jatečných vzrostly o 0,8 %.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,4 %. Zvýšily se především ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Vyšší byly ceny chemických látek a výrobků o 0,5 %, obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,4 % a těžby a dobývání o 0,3 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se snížily o 0,2 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů nezměnily, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly o 0,5 %. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře vzrostly o 0,1 % v důsledku zvýšení cen za poštovní a kurýrní služby o 5,6 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,2 %.

Ceny zemědělských výrobců v meziročním srovnání byly nižší o 7,1 % (v dubnu o 7,2 %). Ceny v rostlinné výrobě se snížily o 3,1 %. Klesly ceny obilovin o 11,2 % a olejnin o 0,8 %. Ceny brambor vzrostly o 48,5 % a zeleniny o 24,1 %. V živočišné výrobě klesly ceny o 11,7 %. Nižší byly ceny mléka o 20,1 %, jatečných prasat o 10,0 %, vajec o 4,9 % a skotu o 2,1 %. Ceny drůbeže vzrostly o 0,2 %.

Ceny průmyslových výrobců meziročně klesly o 4,8 % (v dubnu o 4,7 %). Snížily se zejména ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Nižší byly ceny chemických látek a výrobků o 12,3 %, těžby a dobývání o 7,1 % a obecných kovů a kovodělných výrobků o 5,5 %. Ceny v oddílu elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 4,0 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o 3,0 %. Významněji vzrostly ceny vody, její úpravy a rozvodu o 1,6 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií o 10,2 %.

"Dopad dnešních čísel do spotřebitelské inflace bude minimální," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Statistiky podle něj tak nebudou mít vliv ani na vývoj kurzu koruny. "Ten je nyní pod tlakem kvůli nervozitě trhů ohledně možného vystoupení Velké Británie z Evropské unie," dodal.

"Vývoj cen v průmyslu zatím nenaznačuje žádné viditelné inflační tlaky. Inflaci nevěstí ani zemědělské ceny vstupující do cen potravin," uvedl i analytik ČSOB Petr Dufek.

Česká národní banka na zrychlující se pokles cen v průmyslu zatím podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy pravděpodobně reagovat nebude.

"Ceny výrobců i nadále vysílají jasný vzkaz: český spotřebitel se nemusí obávat žádného viditelného zdražování ani v letošním roce," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. ČNB podle něj i přes chybějící inflační tlaky není nucena k dalšímu uvolňování měnové politiky.

"Cena ropy jako hlavní strategické suroviny je stále v meziročním srovnání na nižší úrovni. Lze však očekávat, že její cena v budoucnu poroste, což by se mohlo promítnout i do cen průmyslových výrobců. Stejně tak mohou být ceny průmyslových výrobců v budoucnu ovlivněny i nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců," uvedla Blanka Potočková z auditorské a poradenské sítě BDO.

Témata:  ceny zboží inflace ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy