Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý termín na daňové přiznání se blíží, týká se půl milionu poplatníků

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Do 1. července musí daňové přiznání podat ti, kteří využívají služeb daňového poradce nebo podléhá povinnému auditu. Podle Finanční správy je to přes půl milionu daňových poplatníků.

Loni odevzdali lidé a firmy celkem 2,55 milionu daňových přiznání k dani z příjmu.

Do letošního 8. dubna, kdy mohli lidé podat daňové přiznání bez služeb poradce bez sankce, byť nedodrželi termín 1. dubna, evidovala Finanční správa celkem 1,94 milionu daňových přiznání. Z toho se 1,7 milionu týkalo daně z příjmů fyzických osob a 240.000 daně z příjmů právnických osob.

Podle daňové poradkyně společnosti TaxVision Blanky Štarmanové přitom zájem o služby daňových poradců každým rokem stoupá. "Odklad podání daňového přiznání díky nim nyní využívají v Česku zhruba dvě pětiny firem a 13 procent fyzických osob," uvedla. Loni podle ní prodlouženou lhůtu využilo téměř 150.000 firem a přes 260.000 živnostníků.

Mezi výhody využití služeb daňových poradců patří podle Štarmanové například to, že podnikatelům nehrozí pokuty za špatně vyplněné nebo chybně odeslané formuláře.

Štarmanová dále upozornila, že podstatné je datum 12. července. V případě, že se totiž samotné podání daňového přiznání opozdí pouze o pět pracovních dnů, žádné sankce nehrozí. "Sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta bude minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 Kč finanční úřad nevyměřuje. Za včasné dodržení termínu ručí daňový poradce," uvedla.

U placení daní ovšem za včasné zaplacení ručí poplatník a ne poradce. Finanční úřad by peníze na účtu měl mít podle TaxVision do 11. července.

Témata:  daně Finanční správa České republiky (FÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy