Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V případě brexitu se intervence ČNB posune na rok 2018, tvrdí Česká spořitelna

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Obavy z ekonomických dopadů brexitu na Česko dnes vyjádřila Česká spořitelna. Případné vystoupení Británie z EU by posunulo opuštění režimu devizových intervencí zhruba o rok až do závěru roku 2018.

Na počátku května bankovní rada ČNB konstatovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

"Bankovní rada rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek České národní banky intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro. Česká národní banka je stále v souladu s tím připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence. Asymetrický charakter tohoto kurzového závazku, tedy ochota zasáhnout pouze vůči posilování kurzu pod vyhlášenou hladinu, se nemění," informoval v květnu server cnb.cz.

"ČNB by nebyla podle nás ochotná kvůli výrazně nižší inflaci a vyšším rizikům k rychlému exitu a čekala by, až dojde k odeznění šoku a situace se více stabilizuje," uvedl dnes hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Brexit by se totiž podle Navrátila negativně promítl do cenového růstu a snížil by míru inflace. "A to jednak kvůli zhoršení ekonomické situace v zahraničí, odkud si již nyní dovážíme protiinflační tlaky, jednak nepřímo přes nižší růst mezd v české ekonomice," uvedl.

Celkový negativní dopad do růstu českého HDP by podle České spořitelny byl v horizontu 12 měsíců zhruba 0,6 až jeden procentní bod, o který by byl nižší růst české ekonomiky. Dopad by ovšem podle něj neměl být dlouhodobý. "Pokud by došlo k brexitu, česká ekonomika by byla negativně ovlivněna především v letošním a příštím roce a od roku 2018 by se situace již začala zlepšovat," dodal.

Témata:  Česká spořitelna Brexit ČNB

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy