Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí světu další ekonomická krize? Brexit je finanční šok

Libra
Libra
Foto: bankofengland.co.uk

Praha - Odchod Velké Británie z Evropské unie je přelomovou událostí pro budoucnost Evropy a z hlediska ekonomiky znamená finanční šok. Krize ale zřejmě nehrozí, shodují se ekonomové.

"Dnešní den je pravděpodobně přelomový pro budoucnost Evropy. Ekonomicky znamená výsledek referenda pro Británii šok, který do jisté míry otřese i zbytkem EU. Negativní impuls se bude šířit třemi kanály. Jednak v Británii odkládáním investic a dlouhodobé spotřeby v důsledku nejistoty, k čemuž částečně již docházelo s předstihem. Druhým kanálem, který se dotkne zbytku EU, bude snížení exportních příležitostí kvůli snížené poptávce z Británie. Třetím kanálem, projevujícím se hlavně v Británii, bude zdražení dluhového financování včetně úvěrů pro britské podnikatelské subjekty tím, jak budou investoři a banky požadovat zvýšenou prémii za nejistotu. Dlouhodoběji tvrdí zastánci Brexitu, že převáží v britské ekonomice výhoda z titulu slabší měny. Osobně ale vidím tento vliv jako velmi omezený kvůli mizivému významu exportu obchodovatelného zboží z Británie," uvedl ekonom Pavel Sobíšek společnosti UniCredit Research v reakci, kterou má server EuroZprávy.cz k dispozici.

"Kromě přímých ekonomických důsledků Brexitu lze čekat na finančních trzích výrazné počáteční snížení ceny rizikových aktiv včetně akcií a následnou několikaměsíční zvýšenou volatilitu. Určité oslabení se dotkne i české koruny. Stát za ním bude jak obecná nejistota, tak případné sázky investorů na to, že během několika let může i Česko vystoupit z EU. Politicky vidím dlouhodobý vývoj Evropy jako značně nejistý. Vějíř scénářů začíná takovým, kdy jedinou viditelnou změnou bude posílení role Německa v rozhodovacích procesech EU, ale ekonomicky se nic moc nestane. Na druhém konci vějíře je ale scénář rozdrobení Evropy na ministátečky, z nichž každý si buduje ochranářská opatření pro svůj pseudotrh. Pro malé země jako Česko by takový scénář byl ekonomickou katastrofou," podotkl.

"Výsledek britského referenda posiluje v ostatních zemích Evropy odpovědnost etablovaných politických stran za budoucnost kontinentu. Téma případného vystoupení z EU bude na stole patrně při každých parlamentních volbách v každé zemi. Politici, kterým leží na srdci budoucnost země, se budou muset naučit voličům zdůrazňovat nesporné výhody členství ve větším bloku a zamezit dosavadní praxi, kdy používali EU mnohdy jako fackovacího panáka po svých špatných rozhodnutích. Voliči se budou muset zaměřit na dlouhodobější zisky a pochopit, že i krátkodobě nepopulární opatření může být pro budoucnost země správné," dodal.

Cena zlata roste

Česká mincovna upozorňuje, že od chvíle, kdy začalo být jasné, že se Britové přiklonili v referendu k odchodu z Evropské unie, si zlato začalo připisovat první zisky. V pátek ráno pak rostla jeho cena o více jak 5 procent.

"Občané Spojeného království nevídaně zaskočili finanční trhy, které se v posledním týdnu uklidňovaly úměrně tomu, jak stále více investorů spoléhalo na to, že v referendu zvítězí stoupenci setrvání v EU. Najednou se ukázalo, že všechno bude jinak. V následujících dnech proto lze očekávat na akciových trzích a v obchodování měn výrazné turbulence. Už teď libra zažívá nebývalý pokles. Investoři se pravděpodobně budou snažit své prostředky směřovat právě do bezpečných útočišť, jako jsou švýcarský frank, japonský jen, německé státní dluhopisy nebo právě cenné kovy," stojí ve zprávě České mincovny.

"Zvýšená poptávka po zlatě může v následujících týdnech vyhnat cenu žlutého kovu k hranici 1 400 dolarů za trojskou unci, a navázat tak na předchozí červnový růst, kdy se zlato prodávalo nejvýše za poslední dva roky," uvedl Aleš Brix, člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny.

Odchod Velké Británie z Evropské unie netěší ani Hospodářskou komoru ČR. "Británie je pro nás třetím nejdůležitějším exportním trhem, očekávám, že dopady této události se dotknou především konkrétních exportérů z ČR. Neobávám se toho, že by se brexit promítl do krátkodobých makroekonomických ukazatelů v ČR jako je míra nezaměstnanosti, růst HDP či inflace," uvedl její prezident Vladimír Dlouhý.

"Každopádně lze odchod Británie tlumočit i jako důsledek velké přezíravosti evropských elit, které dlouhodobě nenaslouchaly liberalizačním snahám a hlasům Velké Británie v rámci EU. Česká republika bohužel ztrácí významného partnera v prosazování představy o liberálnější, méně centralizované a méně byrokratické Evropské unii. Česká republika, její představitelé, ale i ekonomové a podnikatelé nyní musí ujasnit konkrétní kroky tak, abychom uchránili naše zájmy a uchránili i důležité hodnoty, které nám v poválečné historii Evropská unie přinesla, jako jsou Schengenský prostor, vnitřní trh a další," dodal.

Společnost Conseq Invvestment Management tvrdí, že výsledek britského hlasování je pro finanční trhy překvapením, posilování libry a růst akciových trhů spíše ukazoval většinový konsensus výsledku referenda pro setrvání. Proto tedy zažíváme na akciových trzích poměrně výrazné vystřízlivění.

Možné negativní ekonomické dopady mohou dotéct do Velké Británie podle Lukáše Váchy, obchodního ředitele společnosti, následujícími kanály:

Evropská unie je největší exportní partner Velké Británie, směřuje do ní cca. polovina britských exportů i importů. V případě odchodu z EU bude Británie muset dojednat nové podmínky pro pohyb zboží a služeb jak s Evropskou unií, tak s okolním světem. V závislosti na tom, do jaké míry se podaří zachovat jejich současnou kvalitu a jak dlouho to bude trvat, se bude odvíjet dopad omezení mezinárodního obchodu na britské HDP. Velkou ranou může být odchod pro britský finanční sektor. Zahraniční finanční instituce pozbydou pravděpodobně „evropské pasy", hrozí jejich přestěhování do jiných zemí EU a role Londýna jako světového finančního centra může být ohrožena. Odchod z EU může krátko- i střednědobě znejistit zahraniční investory. Velká Británie má přitom poměrně vysoký deficit běžného účtu platební bilance, což může donutit britskou centrální banku zvyšovat úrokové sazby či jinak utahovat měnové kohouty, což by mohlo mít další negativní dopad na britskou ekonomiku. Možné dopady na zbytek Evropy jsou proti tomu politické než ekonomické. Je otázkou, do jaké míry odchod Británie posílí „desintegrační" síly v rámci EU. To platí i v případě ČR. Velká Británie je náš 4. největší obchodní partner a objem exportu do ní představuje 3 % HDP. Jeho pokles se tedy v domácí ekonomice projeví „jen" nejvýše desetinami procenta. Suma sumárum, dopady Brexitu na britskou ekonomiku mohou být podstatné, zatímco zbytek Evropy i ČR čelí spíše politickým rizikům. Do jaké míry se nyní tato rizika naplní, závisí na racionalitě britských i evropských politiků, jak rychle se jim podaří dohodnout na pokračování vzájemných ekonomických a politických vztahů. Tento faktor lze nyní velmi obtížně odhadovat. Výsledek referenda nyní musí teprve potvrdit britský parlament, na jehož základě britská vláda zahájí jednání s EU o vystoupení, která mohou trvat až dva roky.

Pohled společnosti na situaci na finančních trzích:

V příštích několika dnech budou finanční trhy pravděpodobně hodně kolísat. Projeví se to nejvíce samozřejmě u akciových portfolií a je třeba s tím počítat. Nečekáme však propuknutí další „finanční krize", podobné té z let 2008 a 2009. Centrální banky jsou na rozdíl od ní ve stavu permanentní pohotovosti a mobilizace celého dostupného arzenálu měnové politiky. Na trzích by tedy neměl vzniknout větší nedostatek likvidity, který byl hlavní příčinou tehdejších akutních problémů. Z  fundamentálního pohledu samotný Brexit oslabí globální ekonomiky jen velmi nepatrně. Důležité je, aby se nestal pomyslnou první dominovou kostkou dalších geopolitických problémů. V tomto směru jsme velmi mírnými optimisty a významnější propad akciových, měnových trhů či trhů korporátních dluhopisů může generovat i zajímavé investiční příležitosti. V aktuální době se však jedná o spekulaci, kterou zejména konzervativnějším investorům nemůžeme s klidným svědomím doporučit. Naše zkušenosti z  finanční krize však investorům jasně ukazují, že dlouhodobě není výhodné podlehnout okamžité panice a reagovat na vzniklou situaci výprodeji a realizovat tak ztráty. Aktuálně se nedomníváme, že Brexit představuje velké systematické riziko pro světovou ekonomiku. V takové situaci je naopak konzistentní chování klíčem k investorskému úspěchu. Případné nové investice doporučujeme rozložit do více částí. Na jedné straně je tak možné tak snížit riziko nevhodného vstupu do dynamických investic a na straně druhé získat šanci využít investičních příležitostí plynoucích z nižších cen. Investoři využívající pravidelné investiční programy jsou v tomto směru ve velké výhodě.

Témata:  Brexit ekonomika Velká Británie

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.