Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsný dopad brexitu? Vláda se připravuje na nejhorší

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Radost českých euroskeptiků z brexitu by mohla brzy zhořknout. I na Česko totiž bude mít brexit výrazný dopad. Kvůli tomu, že Velká Británie už nebude přispívat do evropského rozpočtu, přijde Česko na dotacích z EU o více než 100 miliard. O vládním odhadu informují dnešní Lidové noviny.

Velká Británie je v reálných číslech hned po Německu druhým největším plátcem do bruselské kasy, podílí se na něm asi 15 procenty. A právě s patnáctiprocentním výpadkem počítá i pracovní materiál z Úřadu vlády.

Pokud by se brexit promítl do takzvané čisté pozice, tedy rozdílu peněz, které Česko od Bruselu v letech 2014 až 2020 obdrží a které naopak do společné pokladny pošle, příliv peněz z EU by se snížil z 696 miliard na 589 miliard korun. Celkem bychom tak v průběhu sedmi let dostali z Bruselu o 107 miliard korun méně.

Lidové noviny ovšem upozorňují, že až do konce „sedmiletky", která se kvůli doúčtování reálně uzavírá až v roce 2022, propad pravděpodobně nenastane. "Rozpočtový rámec je nastaven do roku 2020. Jsou na něj po Evropě navázány desítky tisíc položek – od těch vládních až třeba po obecní. Nějaké plošné krácení by vyvolalo chaos," řekl LN pod podmínkou anonymity úředník Evropské komise, který sleduje tok evropských peněz v regionech.

Po roce 2020 ale s hubenějšími dotacemi počítá i Brusel. Odborníci, kteří přerozdělování peněz z Bruselu sledují, uvádějí, že balík pro Česko na léta 2021–2027 bude oproti tomu současnému méně než poloviční.

Společnost eNovation, která se zabývá poradenstvím kolem fondů EU, tak kalkuluje s českým účtem za brexit ve výši 40–50 miliard korun. „To může samozřejmě zahýbat s konkurenceschopností českých podniků," řekl LN Jiří Pavlíček, ředitel eNovation.

Témata:  Brexit dotace EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy