Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři G20 se obávájí rostoucího protekcionismu

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Šanghaj - Ministři obchodu dvacítky největších světových ekonomik G20 na závěr své dvoudenní schůzky v Šanghaji vyzvali vlády svých zemí, aby odstranily překážky bránící rozvoji světového obchodu.

Informovaly o tom světové tiskové agentury. Ministři vyjádřili obavy z rostoucího protekcionismu, který je podle nich nejsilnější od roku 2009.

"Oživení světové ekonomiky pokračuje, ale zůstává nerovnoměrné... Základní hnací silou globálního růstu by měly zůstat obchod a investice," uvádí se ve společném prohlášení ministrů. Podle nich i přes opakované závazky z minulých let stále roste počet opatření, která brání výměně zboží a služeb ve světovém obchodu.

Tempo růstu mezinárodního obchodu se zhroutilo v důsledku finanční krize a od roku 2009 stagnuje kolem tří procent ročně. V předchozích dvou dekádách to bylo v průměru sedm procent. Ani výhled Světové obchodní organizace (WTO) pro tento rok není optimističtější: WTO očekává, že letos popáté v řadě zůstane růst světového obchodu pod třemi procenty.

Témata:  G20 ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy