Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát nevykoupí dodávku konopí k léčení pacientů. Nedoložila se kvalita

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Konopnyshop.cz

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nevykoupí od Elkoplastu ze Slušovic na Zlínsku druhou dodávku léčebného konopí, protože nepředložil certifikát dokládající jeho kvalitu.

V první dodávce letos v březnu poskytl Elkoplast 11,2 kilogramu léčebného konopí, a to na základě nizozemského dokladu o jakosti - certifikátu, který však nezahrnoval kompletní rozsah analýz podle platné "konopné" vyhlášky.

Požádal proto ministerstvo zdravotnictví o vydání opatření podle zákona o léčivech k zajištění dostupnosti léčivých přípravků významných pro poskytování zdravotních služeb. V žádosti uvedl, že jde o mimořádnou situaci a žádost se týká pouze první sklizně léčebného konopí.

SÚKL pak ve svém kladném stanovisku, které k této žádosti pro ministerstvo vypracoval, vyšel z výsledků kompletní analýzy první sklizně léčebného konopí, které měl k dispozici.

Společnost Elkoplast však oznámila, že s druhou dodávkou nebude schopna dodat certifikát, který by kvalitu konopí a jeho soulad s českými zákonnými požadavky v plném rozsahu doložil.

"Je mi to velice líto, ale nemohu dopustit, aby bylo na českém trhu léčebné konopí, u kterého nelze garantovat jeho kvalitu," komentoval situaci ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

K dnešku bylo v lékárnách vydáno 875 gramů konopí pro léčebné použití, bylo to 88 výdejů. Rámcovou smlouvu, na jejímž základě mohou lékárny objednávat české konopí, má se SÚKL nyní uzavřeno 20 lékáren. Předepisovat léčebné konopí může 13 lékařů.

Témata:  Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) konopí zdravotnictví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy