Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA touží po válce, plánovaly jaderný konflikt, přiznává špion

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Praha - Karel Köcher, sovětský agent, který byl taky zaměstnancem CIA tvrdí, že vždy stál především na své straně. Odmítal prý svou zpravodajskou činnost spojovat s politickým útlakem v Československu. I proto ho podle jeho slov odmítali jeho nadřízení přijmout jako „jednoho ze svých“. V rozhovoru pro DVTV otevřeně přiznal, že vynesl ze CIA informace o přípravě jaderného konfliktu.

Z přesvědčení Köcher podle svých slov odmítl donášet režimu informace třeba svých někdejších spolupracovnících z rádia Svobodná Evropa. „Vynesl jsem informace, které se týkaly strategických úmyslů Spojených států, ale nic, co by se týkalo domácí scény," přiznává někdejší dvojitý agent s tím, že kvůli svému přístupu měl spoustu konfliktů s československou rozvědkou.

Pozice, jakou zastával, podle něj může být prospěšná pro obě strany. Jednak mohl vysvětlovat Američanům Sovětské úmysly a Sovětům ty americké.

„Vynesl jsem hodně podstatného. Týkalo se to vztahů mezi USA a Sovětským svazem. Konkrétně šlo o informace, které se týkaly možnosti nukleárního konfliktu. Jedna z těch prvních závažnějších byla změna v politice CIA ve verbování sovětských občanů a diplomatů. Do té doby se mělo za to, že to není dobrý nápad, protože jim KGB může podstrkovat dvojité agenty a dezinformace, byla tam úplná paranoia. Pak se to změnilo," přiznává Köcher s tím, že to byla pro Sověty cenná informace. Zároveň prý ale poskytoval informace i CIA, protože musel prokázat, že je „platný agent".

Sovětský svaz se podle něj sice doma choval autoritativně, navenek ale vystupoval úplně jinak a hledal různé dohody. A Spojené státy to podle něj měly naprosto opačně. „Přílišná moc USA se mi jevila nebezpečná, Američané potlačovali svobodu jiných zemí způsobem, který u nás není vůbec znám. Nedělali to přímo vlastními vojáky, ale vycvičili místní jednotky, zabijáky, kteří pak likvidovali opozici. Dá se mluvit vyloženě o genocidě v Guatemale nebo Bangladéši," připouští agent.

Práce v rozvědce, pokud má být platná a etická, podle něj nesmí být zpolitizována. Zpravodajec podle něj musí svým nadřízeným říkal „holou a syrovou pravdu, neideologicky zabarvenou", ať je jakákoliv. „Já jsem si to mohl dovolit, byl jsem v USA. Ale s překvapením jsem zjistil, že mi to v Moskvě nemá nikdo za zlé," vysvětlil. Na druhou stranu si ale Köcher nemyslí, že by CIA vynášením informací způsobil nějaké škody.

„Když byl zvolen Reagan prezidentem, nastala kritická situace. Ani ne kvůli prezidentovi samotnému, který nukleární konflikt nechtěl, ale byl to člověk prakticky nevzdělaný a bez zkušeností v zahraniční politice. Takže měl okolo sebe celou řadu schopných, ale brutálních lidí. Ti byli rozhodnuti rozpoutat nukleární válku za každou cenu," vzpomínal. Po nástupu Reagana do Bílého domu tito lidé vytvořili novou nukleární doktrínu, což byl supertajný dokument. V ní byly vyjmenovány zásady konfliktu s protivníkem. Podobnou doktrínu měli i Sověti.

Ta americká byla přepsána tak, že původně říkala, že nukleární konflikt znamená vzájemné sebezničení – tedy že nikdy nebude sáhnuto k prvnímu úderu, ale pouze k tomu odvetnému. V Reaganově době se to ale změnilo, nová doktrína podle agenta hlásala, že je možno vést krátkodobou tříměsíční vítěznou nukleární válku. „O tom jsem věděl, tu jsem vynesl, jako asi mnozí další," uvedl v rozhovoru Köcher. Tehdy Jurij Vladimirovič Andropov vyhlásil totální poplach a byly aktivovány veškeré zdroje, aby bylo takové situaci zabráněno.

Karel Köcher také Karel František Köcher, Karl Koecher byl československý špion, který byl spolu s manželkou vyslaný v roce 1965 do Spojených států amerických, kde byli v roce 1984 odhaleni a zatčeni. 

Témata:  špionáž CIA USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy