Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní volby se příští rok prodraží. V rozpočtu bude připraveno 1,9 miliardy

Volby
Volby
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Z návrhu státního rozpočtu na rok 2017 vyplývá, že si politické strany přilepší. Volby a příspěvky státu by si měly vyžádat 1,9 miliardy korun, tedy o 800 milionů víc než letos.

Zabezpečení voleb má v příštím roce vyjít na 691 milionů korun. Na úhradu volebních nákladů je vyčleněno 674 milionů a na příspěvky stranám a hnutím 546 milionů korun.

Nárok na stokorunový příspěvek za hlasy ve sněmovních volbách mají strany, které překročily 1,5 procenta platných hlasů. Strany, které se příští rok dostanou do Sněmovny, budou také dostávat desetimilionový příspěvek na činnost. Nárok na tuto dotaci budou mít i neparlamentní strany, jejichž volební zisk překročí tři procenta hlasů. Příspěvek bude ale nižší.

Roční příspěvek stranám na mandát poslance a senátora se od příštího roku zvyšuje o 45 tisíc korun na 900.000 korun.

Celkové výdaje na volby loni představovaly 49,5 milionu korun, z toho asi 22 milionů se týkalo vypořádání z předchozího roku. Loni se konaly ve čtyřech termínech pouze volby nové, opakované a dodatečné do zastupitelstev obcí. Politickým stranám a hnutím stát loni vyplatil 483,2 milionu korun.

Témata:  příspěvky politickým stranám volby státní rozpočet

Aktuálně se děje

4. května 2024 20:37

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy