Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvířata nakažená ptačí chřipkou už byla utracena

Příroda, ilustrační fotografie
Příroda, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Drůbež nakaženou ptačí chřipkou z chovu v Moravském Krumlově ještě dnes veterináři za asistence hasičů zlikvidovali. utracena byla také nakažená zvířata z Ivančic už byla. Informoval o tom ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava. Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech.

Utracenou drůbež dali veterináři do igelitových obalů a nechali ji na místě. Ve čtvrtek ráno skončí v kafilerii Agrisu Medlov. V Moravském Krumlově a jeho části Rakšice, kde se ptačí chřipka vyskytla, budou veterináři ve čtvrtek pokračovat na pozemcích sousedících se zasaženým chovem. Od 10:00 bude ve městě zasedat krizový štáb.

V Moravském Krumlově i Ivančicích už hasiči obešli domácnosti v okruhu tří kilometrů od místa nákazy a sepsali s lidmi počty domácích zvířat. Starosta Ivančic Milan Buček na sociálních sítí obyvatele města nabádá, aby uhynutou domácí drůbež okamžitě nahlásili. "Uhynulý kus bude finančně kompenzován," uvedl Buček. S tím počítají od státu i v Moravském Krumlově. Zároveň starostové upozorňují, že není důvod k obavám, protože virus není přenosný na lidi.

Lidé nemusejí mít obavu, protože virus není prakticky přenosný na člověka. Odborníci upozorňují, že současná forma viru je schopna infikovat člověka pouze ve výjimečných případech, a to při úzkém styku s napadenou drůbeží.

Zavedena budou i veterinární opatření proti případnému šíření choroby. Ta postihnou větší chovatele, kteří se ocitnou ve vytyčeném ochranném a dozorovém pásmu. V těchto pásmech se totiž ptáci mimo jiné nesmějí převážet. Drůbež tedy nelze prodávat a odvážet do obchodů. Podle veterinářů je v desetikilometrovém okolí ohnisek zhruba 150.000 kusů drůbeže.

Ochranné pásmo bude vytyčeno tři kilometry okolo ohniska, dozorové pásmo deset kilometrů. Potvrzené úhyny na ptačí chřipku, konkrétně již potvrzený virus H5N8, jsou zatím jen z malochovů v Ivančicích a v Moravském Krumlově.

Kromě zvířat ve dvou zmíněných chovech uhynuly ještě volně žijící labutě na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi. Právě volně žijící ptáci zřejmě přenesli nákazu na moravskokrumlovský chov.

"Zdrojem nákazy jsou volně žijící ptáci. Takže v momentě, kdy se hnou, tedy v rámci migrace, se nákaza šíří. Někteří divocí ptáci uhynou, jiní jen onemocní. A v okamžiku, kdy tito ptáci přijdou do kontaktu s domácí drůbeží nebo jinými ptáky, dojde k přenosu nákazy. Takže zabránit tomu rozhodně nelze," uvedl pro EuroZprávy.cz ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa zvířata

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy