Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bojuje s ptačí chřipkou: Do akce se zapojí i armáda

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Vojenští veterináři pomohou na jižní Moravě v boji s ptačí chřipkou. Armáda na žádost svých kolegů pošle od soboty do Moravského Krumlova čtyři vojáky. Délka jejich nasazení bude upřesněna podle situace. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělilo tiskové oddělení ministerstva obrany.

Žádost o výpomoc obdrželo ministerstvo obrany dnes odpoledne. "Od soboty se čtyři vojenští veterináři zapojí společně s kolegy ze Státní veterinární správy do likvidace ohnisek ptačí chřipky na Moravě," uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře armáda vyšle veterinární zásahovou skupinu z Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně ve složení dvou vojenských veterinárních lékařů, veterinárního technika a řidiče. "Naši veterináři naváží součinnost se zástupci Státní veterinární správy Brno v Moravském Krumlově a dále se budou přímo v terénu podílet na realizaci přijatých opatření dle pokynů velitele zásahu," dodal Bečvář.

Armádní veterinářské týmy se budou střídat po třech dnech, délka jejich nasazení bude záležet na vývoji nákazy. Vojenští veterináři jsou podle armády v rámci Integrovaného záchranného systému trvale připraveni plnit úkoly ve prospěch Státní veterinární správy. Armáda je na základě dohod připravena nasadit současně až tři zásahové skupiny, a to během 120 minut až 72 hodin.

Likvidace ptáků začala už dnes v Moravském Krumlově. Náměstí N. J. Návesníka v tamní čtvrti Rakšice se stalo uzavřenou zónou, kde veterináři za asistence policistů a hasičů v území ohraničeném páskou zlikvidovali veškerou drůbež zdejších malochovatelů, celkem 318 kusů. "Utrácení bylo prováděno injekčně," dodal mluvčí SVS Petr Pejchal. Následně budou veterináři postupovat na sever, směrem na Ivančice a Oslavany. Nejvíc nucené utrácení ptáků zasáhne kachní farmu Sebol u Týnského rybníka za Krumlovem. Ztráty firma odhaduje na statisíce korun, obává se i přerušení obchodních vazeb kvůli výpadku dodávek.

Chovatelé postižení likvidací drůbeže kvůli chřipce by mohli od státu dostat jako odškodnění stovky až tisíce korun za kus podle druhu drůbeže. Například za jednu utracenou nosnou slepici by odškodnění dosáhlo asi 100 korun, za krůtu z rozmnožovacího chovu 1100 korun a za pštrosa až 14.000 korun. Vyplývá to z odhadu ve sčítacím listě drůbeže, který ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství. Finální odškodnění se ale bude určovat až podle statistik cen za jatečnou drůbež za letošní leden. Stát má připraveno pro letošní rok na odškodnění 31,3 milionu. Pokud by peníze došly, požádá ministerstvo o navýšení svého rozpočtu.

Témata:  ptačí chřipka Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy