Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Delegace se sjíždí do Astany. Syrská opozice zasedne k jednomu stolu s Asadovou vládou

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek/Astana - V Astaně začnou v pondělí syrské mírové rozhovory. Do kazašské metropole již dnes přijela delegace syrské opozice, kterou vede Muhammad Allúš. Za Asadovu vládu bude vyjednávat vyslanec při OSN Bašár Džaafarí.

Astanské rozhovory pomohlo zprostředkovat Rusko, Turecko a Írán. Vůbec poprvé při nich mají zasednout ke společnému jednacímu stolu zástupci opozice a vlády.

Formát schůzek se ale ještě stále dojednává, jednací partneři doufají, že se na něm shodnou do pondělního zahájení rozhovorů. Novinářům v Astaně to řekl zvláštní pověřenec ruského prezidenta pro řešení syrské krize, šéf ruské delegace v Astaně Alexandr Lavrenťjev.

V Astaně jsou kromě Allúše také Fáris Bajúš z oddílů bojujících v provincii Idlib, Hasan Ibráhím ze skupiny označované jako Jižní fronta a rovněž Maamún Hadždž Músa z brigád Šukúr aš-Šám, jež působí rovněž v Idlibu.

Podle Džaafarího budou rozhovory jenom mezi syrskou vládou a povstalci. Turecko, jako spojenec opozice, se jednání nezúčastní.

Allúš sdělil agentuře Reuters, že Írán maří snahu Ruska zaujmout neutrální pozici a přestat bojovat na straně syrské armády. Pokud se Rusku podle něj nepodaří donutit Írán a syrskou vládu přestat porušovat příměří, ohrozí tím Moskva svůj vliv v Sýrii. "Je to skutečná zkouška síly Ruska a jeho vlivu na syrskou vládu a Írán, coby garanta dohody. Jestliže v tom selže, budou následovat další prohry," řekl Allúš.

Pozván je také zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Za USA a Británii budou přítomni velvyslanci v Kazachstánu. Na jednání by měl být rovněž zástupce Evropské unie.

Podle dnešní zprávy syrská armáda se spojenci vyhnala bojovníky Islámského státu (IS) z několika vesnic východně od Aleppa. Radikálové tak byli zatlačeni blíže k území, které ovládají povstalci podporovaní Tureckem.

Témata:  Sýrie Kazachstán Bašár Asad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy