Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští týden začne na jižní Moravě dezinfekce chovů zasažených ptačí chřipkou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno – Pravděpodobně příští týden by měla na jižní Moravě začít odborná dezinfekce chovů po utracené drůbeži a domácím ptactvu. Teprve až odborná firma všechno vyčistí, začne se počítat třítýdenní lhůta pro ochranné a měsíční lhůta pro dozorové pásmo. Jižní Morava se stala prvním krajem, kde se v Česku letos vyskytla ptačí chřipka v uzavřených chovech i u volně žijících ptáků. Dodnes se rozšířila i do dalších krajů a chovů.

Vyčištění chovů zaplatí lidem obec, které to pak zaplatí ministerstvo zemědělství, informovala dnes Lenka Dittrichová, která má na starosti krizové řízení v Ivančicích, jedné z postižených obcí. Plošná likvidace chovů zasáhla Moravský Krumlov, Ivančice a Oslavany a některé menší obce v jejich okolí. V Ivančicích se totiž vyskytla dvě ohniska v chovech, jedno bylo v Moravském Krumlově. Veterináři utratili přes 10.000 zvířat. Jedno ohnisko se objevilo ještě v Brodě nad Dyjí, zde však nebylo nutné plošné utrácení chovů v okolí.

V pondělí se sešli starostové dotčených obcí a vybrali firmu, která dezinfekci provede, měla by to být brněnská společnost Pařez. „Státní veterinární správa (SVS) s výběrem souhlasí. Za stanovených podmínek udělá dezinfekci exkrementů či hnoje a chovatelských zařízení. Použije na to prostředek, který obsahuje jednoprocentní roztok peroxysulfátu draselného," řekl ČTK mluvčí SVS Petr Majer.

Dezinfekce má začít bezprostředně poté, co teploty stoupnou dva dny po sobě nad nulu. „Předpokládáme, že by k tomu mělo dojít na začátku února. Jak dlouho bude činnost trvat, záleží na firmě," řekl Majer. Lidé by před tím měli provést mechanickou očistu a dezinfikovat prázdné chovy běžnými dezinfekčními prostředky.

Drobní chovatelé také sepisují žádosti o náhradu škody, na kterou mají ze zákona nárok. „Pomáháme jim to sepisovat. Dezinfekci za ně zaplatíme, ale tlačí nás čas, protože máme na žádost o náhradu z ministerstva jen šest týdnů od utracení," řekla Dittrichová.

Chovatelé dostanou náhradu podle tabulek ministerstva. Veterináři však utratili také dva chovy poštovních holubů, dohromady zhruba 100 kusů. Za ně chtějí chovatelé 237.000 korun. Podle prezidenta Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů Jaroslava Novotného bylo vybíjení zbytečné. Jakmile se o něm dozvěděl, začal za další chovatele posílat žádosti o výjimky a další vybíjení už nebylo. „Chovatelé budou dle našich informací požadovat náhrady dle ceníku chovatelského svazu," doplnil Majer.

Témata:  ptačí chřipka Jihomoravský kraj pactvo zvířata

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy