Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři utratili 17 tisíc kachen na jihu Čech, ode dosud o největší nakažený chov

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vlachovo Březí - Hasiči s veterináři dnes kvůli ptačí chřipce utratili 17.000 kachen ve Vlachově Březí na Prachaticku. Jde dosud o největší nakažený chov v Česku, farmu PT s.r.o. Obavy z šíření viru H5N8 rostou, Zhruba 6000 hus z jediného šlechtitelského chovu těchto ptáků v Česku je proto v Byňově, části Nových Hradů na Českobudějovicku zavřeno v halách.

V jižních Čechách je šest ohnisek ptačí chřipky. Minulý týden se objevila ve velkochovu v Řitovízi u Blatné na Strakonicku, kam se virus zřejmě dostal z podestýlkové slámy, kterou asi kontaminovaly divoké kachny. Firma přišla vybitím 6500 kachen přibližně o 20 tun masa.

Ve Vlachově Březí jde o komerční chov. "Jsme bohužel nejvíc zasažená oblast v České republice. Tohle je chov, který je velice pečlivě sledován, biologická bezpečnost zde byla dobrá až na tu podestýlku. Je to sláma skladovaná ve vnějším prostředí a nebyla to jejich sláma, přivezli si ji z jiného hospodářství, protože neměli dostatek své, a pravděpodobně došlo ke kontaminaci. Komerční chov, který v současné době zásobuje tržní síť masem z kachen, to odnáší nejvíc," uvedl František Kouba, ředitel jihočeské krajské hygienické stanice.

Hasiči s veterináři vynášeli kachňata z jedné ze tří hal chovu v černých popelnicích, házeli je do modrého kontejneru, kde je utratili pomocí kysličníku uhličitého. Podle Milana Raby, velitele zásahu hasičů, odchytávalo kachňata přímo v hale 12 hasičů, dalších dvanáct bylo připraveno na případné střídání.

Veterináři se dnes ve Vlachově Březí sešli se starosty všech obcí v ochranném pásmu a pásmu dozoru. "Přestává to být legrace. Ať si lidé dávají pozor a uvědomí si, že se to může stát každému z nich. Jsou to živí živočichové a nejsme ve sterilním prostředí, chřipka nás dovede zdecimovat všechny. Děláme všechno pro to, aby to nedopadlo jako před 100 lety španělská chřipka, což bylo něco podobného a zmutovalo to na lidi," řekl Kouba.

Šlechtitelský chov v Byňově má husy v halách

Husy zavřené v halách napájí pracovníci firmy dvakrát za den, krmí je ráno. Přísnější opatření zvolilo Rybářství Nové Hrady hned po prvních dnech, kdy se ptačí chřipka v jižních Čechách objevila.

"Vodní drůbež potřebuje vodu k tomu, aby se oplodnila vejce, nejde ji mít jenom v halách jako hrabavou drůbež. Ač výjimku máme, nechceme riskovat, že bychom o chov přišli nebo by byl částečně zlikvidován, tak máme husy zavřené. Napájíme je a krmíme v halách, aby se k nim nedostali volně žijící ptáci, aby se nekontaminovalo chovné hejno," řekl ředitel společnosti Lubomír  Zvonař.

Novohradské rybářství, jež zaměstnává 48 lidí, patří v Česku k průkopníkům velkochovu hus a kachen. Vznikl začátkem 70. let, dnes je podle Zvonaře jediný svého druhu v Česku. "Ostatní závody je od nás berou na chov," řekl ředitel. Ještě po roce 2000 byl ale chov ztrátový, firma ho dotovala z výnosů za prodej ryb. Z líhně ročně vzejde 50.000 housat a stejný počet kachňat; rybářství chová asi 500 kachen.

Před deseti lety ptačí chřipka tuto společnost minula, nejbližší ohnisko bylo podle Zvonaře poblíž Chlumu u Třeboně. Přesto jim přivodila problémy. "Měli jsme dvě haly plné housat a nikdo je nechtěl kupovat, aby jim je pak veterináři neutratili, zůstalo nám přes 4000 hus," popsal Zvonař.

Témata:  ptačí chřipka Jihočeský kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy