Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina V4 jednala v Česku, zástupci kritizovali kvóty

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Kamenice (u Prahy) - Zástupci parlamentů zemí visegrádské skupiny (V4) dnes po setkání na zámku Štiřín znovu kritizovali kvóty na přerozdělování uprchlíků a způsob jejich přijetí. Předseda českého Senátu Milan Štěch (ČSSD) mluvil o excesu, šéf maďarského parlamentu László Kövér zase o snaze federalizovat Evropu. Nepřímo také kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou.

"Stále si myslím, že to spíše byl takový exces, který se nebude opakovat, že se z toho zejména Evropská komise poučí a že nebude takováto rozhodnutí přijímat po ne úplném konsenzu," řekl dnes Štěch na tiskové konferenci k loňskému rozhodnutí o kvótách, proti němuž se vyslovilo několik zemí včetně České republiky.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pokládá za chybu, že takto citlivá záležitost vůbec byla připuštěna do většinového rozhodování. "Pokud by Evropa přistupovala ohleduplněji k pozicím a názorům některých vlastních států, tak to vůbec nemuselo jít do většinového hlasování," míní. Podle Štěcha by si státy západní Evropy mohly ze zkušeností V4 vzít více pro sebe.

Nejsilněji dnes po jednání, kterého se ze zdravotních důvodů nemohl účastnit šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, kvóty kritizoval zástupce Maďarska Kövér. Povinné kvóty jsou podle něj pokusem prosadit nebezpečný precedent, který je součástí snah o federalizaci Evropy. Navíc byl podle Kövéra vnucen silnějšími státy v Evropě těm ostatním.

Kövér také za neakceptovatelné a velmi nebezpečné označil, když jednotlivé země dělají individuální rozhodnutí a zvou miliony běženců do Evropy, a poté chtějí, aby situaci solidárně řešila celá osmadvacítka. Narážel tak na loňské prohlášení německé kancléřky, že se její země postará o syrské uprchlíky.

S kvótami nesouhlasí ani zástupci Polska, podle nichž stejně nakonec uprchlíci odejdou do Německa nebo jiné země západní Evropy. Všichni účastníci dnešního setkání, kteří diskutovali i s předsedou francouzského Národního shromáždění Claudem Bartolonem, se shodli na nutnosti dodržovat stávající pravidla týkající se schengenského prostoru a migrace.

O povinných kvótách na přerozdělování uprchlíků rozhodli loni v září ministři vnitra. Rozhodnutí, proti němuž se vedle ČR postavily také Slovensko, Rumunsko nebo Maďarsko, se Budapešť a Bratislava brání soudně.

Témata:  Visegradská čtyřka uprchlíci Milan Štěch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy