Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žebříček štěstí: Severské země dominují. Jak je na tom Česká republika?

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Oslo - Máme žebříčky, které ukazují, jak je na tom která země co se týče vzdělávání, ekonomiky, počtu aut nebo velikostí penisu u mužů. Nic z toho ale nevyjadřuje, jak šťastní skutečně lidé žijící v daných zemích jsou. To se rozhodla změnit OSN, která si nechala vypracovat žebříček štěstí.

Průzkum, který na objednávku OSN učinila organizace Síť pro hledání řešení dosažení udržitelného rozvoje (SDSN), nemohl přijít v lepší chvíli. Právě dnes byly zveřejněny výsledky, v den, kdy svět slaví Mezinárodní den štěstí.

A zřejmě největší důvod k oslavám mají Norové. Ti totiž podle žebříčku zaujímají první místo a jsou nejšťastnějšími lidmi na světě. Na druhém místě skončilo Dánsko, které bylo v loňském roce favoritem. Třetí místo zaujal Island, následně se umístilo Švýcarsko, Finsko, Nizozemsko, Kanada, Nový Zéland, Austrálie a desátou pozici uzavírá Švédsko.

Pozoruhodné je i pokračování žebříčku. Jedenácté místo zaujímá Izrael, následuje Kostarika, Rakousko, USA, Irsko, Německo, Belgie, Lucembursko, Velká Británie a na dvacátém místě se nachází Chile. 

Česko je na tom dobře, Rusko propadlo

Další desítka zemí už obsahuje i Českou republiku, která se nachází na 23. místě. Před ní leží Spojené arabské emiráty a Brazílie, za ní Argentina, Mexiko, Singapur, Malta, Uruguay, Guatemala a Panama. 

Přesto na tom z evropských zemí nejsme ani zdaleka nejhůře. 31. místo obsadila Francie, 34 Španělsko a 40. Slovensko. Pokud vás zajímá, kde skončilo Rusko, tak to obsadilo 49. příčku, hned nad Itálií a Polskem.

Na konci žebříčku se ocitly země subsaharské Afriky: Jižní Súdán, Libérie, Guinea, Togo, Rwanda, Tanzanie, Burundi a Středoafrická republika. Na posledních místech v žebříčku jsou i válčící Sýrie a Jemen.

Trump pohřbívá USA?

Prezident společnosti SDSN a poradce generálního tajemníka OSN Jeffrey Sachs v tiskové zprávě uvedl, že šťastné země jsou ty, kde je zdravá rovnováha mezi materiálním blahobytem a sociálním kapitálem. To podle něj značí vysoký stupeň důvěry ve společnost, nízký ukazatel nerovnosti a důvěru ve vládu.

Autoři zprávy se snažili ve 155 zemích světa zjistit spokojenost jejich obyvatelstva pomocí šesti faktorů: Podíl HDP na jednotlivce, očekávaná délka života, sociální podpora ve složitých životních situacích, důvěra k vládě, svoboda rozhodování lidí ohledně svého života a štědrost a dobročinnost lidí.

Země, které jsou na posledních místech žebříčku, se podle OSN obvykle vyznačují nízkými hodnotami ve všech šesti proměnných. Agentura Reuters při této příležitosti upozornila na propad USA o jednu příčku dolů oproti minulému roku, což Sachs vysvětluje nerovností, nedůvěrou a korupcí.

Dodává, že politika, kterou se vláda nového prezidenta USA Donalda Trumpa snaží prosadit, situaci jen zhorší. Podle něj tato opatření povedou ke zvyšování nerovnosti, snižování daní pro vyšší příjmové skupiny, odmítání financovat náklady na zdravotní péči,  a to vše kvůli růstu výdajů na obranu.

Témata:  Česká republika OSN (Organizace spojených národů) lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy