reklama

Nezaměstnanost v České republice v únoru klesla na 5,1 %. Bez práce bylo 380 200 lidí, což je nejméně od února 2008. Meziročně míra nezaměstnanosti klesla o více než jeden procentní bod, v únoru roku 2016 byla na 6,3 %. Údaje o poklesu nezaměstnanosti podle analytiků ukazují na přetrvávající výraznou poptávku po pracovní síle, za kterou je dobrý výkon ekonomiky. Nezaměstnanost přitom podle ekonomů bude klesat i nadále. Již nyní míra nezaměstnanosti v České republice dosahuje nejnižší úrovně v celé EU.

Podle výsledků březnového průzkumu STEM má obavy z nezaměstnanosti necelá polovina lidí (47 %) v produktivním věku (nezapočítáváme tedy důchodce).

Míra obav z nezaměstnanosti pozvolna od roku 2013, kdy byla na vrcholu, oslabovala. Březnový výzkum ovšem ukázal výraznější pokles podílu těch, kteří se bojí, že ztratí svou práci. Postoje občanů tedy reflektují pozitivní vývoj v oblasti zaměstnanosti a české ekonomiky celkově. Aktuální data jsou tak na podobné úrovni jako v roce 1993.

Obavy ze ztráty zaměstnání mají poněkud častěji ženy v produktivním věku (51 %) než muži (43 %), lidé se základním vzděláním (64 %) a vyučení (56 %), zaměstnanci v dělnických profesích (63 %) a provozní pracovníci (53 %), lidé mladší 30 let (52 %).

Míra obav z nezaměstnanosti se významně snižuje především mezi lidmi se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním. Mezi vyučenými je pokles méně výrazný. Kolísání ve skupině lidí se základním vzděláním může být ovlivněno nízkým počtem těchto respondentů v souboru, přesto je patrné, že během posledních dvou let u nich obavy z nezaměstnanosti oslabily v nižší míře než v celku populace ekonomicky aktivních.

Při pohledu na různé zaměstnanecké skupiny je zřejmé, že od roku 2015 nejvýrazněji poklesl podíl lidí obávajících se o pracovní místo mezi odbornými pracovníky. Od loňského roku je pokles zvláště patrný mezi úředníky. Mezi ženami a muži a lidmi různého věku došlo k obdobnému poklesu obav ze ztráty místa, čímž rozdíly mezi těmito skupinami zůstaly zachovány.