reklama

Cílem kontroly zaměřené na DPH u elektronických obchodů bude mimo jiné posoudit, jak je zákonem daň v těchto případech upravena, jak postupují finanční úřady při jejím výběru a jak jsou účinné kontrolní systémy. Cílem bude také zjistit, zda kontrola vede ke snižování daňových úniků.

"V dříve provedených kontrolních akcích zaměřených na správu daně z přidané hodnoty byla identifikována rizika daňových úniků, ale žádná z těchto kontrol nebyla zaměřena výhradně na elektronické obchodování," sdělil ČTK mluvčí úřadu Václav Kešner.

Při kontrole v roce 2014 NKÚ zjistil, že nové instituty v zákonech v boji proti únikům lepší daně nepřinesly a ročně tak státu unikalo přes 100 miliard korun. V roce 2011 úřad kontroloval správu daně při dovozu zboží ze zemí mimo unii.

Důvod, proč se úřad nyní zaměřil na elektronické obchodování, spočívá v tom, že poskytovatelé elektronických služeb mají sídlo v zahraničí. V Česku pak uskutečňují obchody, u nichž DPH podléhá českým daňovým předpisům. "Z hlediska správců daně je obtížné se o těchto transakcích dozvědět, identifikovat zahraniční poskytovatele a v neposlední řadě zajistit řádný výběr DPH," uvedl mluvčí.

V ČR je přes 36.000 e-shopů a zákazníci v nich loni utratili 98 miliard korun. Meziročně šlo o pětinový nárůst.