reklama

Karel Swchvarzenberg (TOP 09) byl hostem včerejšího pořadu Interview ČT24. Na dotaz moderátorky, zda se čestný předseda TOP 09 nebojí, že by se strana nedostala do Sněmovny, zmínil poslední průzkumy, které prý ukazují, že obliba strany stoupá. Nepřipouští si tak, že by se do Sněmovny nedostali. Odchod spolustraníků, například Františka Laudáta či Daniela Korteho komentoval přirovnáním k lesníkovi. "Jsem starý lesník, a aby byl les zdravý, (...) musí se vyjmout staré kmeny, aby nové narostly,". Jinak by prý "topka" byla stranou věčných papalášů.  Zmínil také, že jde o normální generační výměnu. 

Novou krví by prý mohl být zejména teplický radní Dominik Feri. Podle Schwarzenberga má nápady a je pilný, není ovšem jedinou mladou tváří, jen je nejvýraznější kvůli svému účesu. Jeho nápad na "kulturní stravenky", který není zrovna pravicový okomentoval tím, že TOP 09 je spíše stranou konzervativní, než pravicovou. 

Podle moderátorky současnému předsedovi TOP 09 Kalouskovi nevěří nejvíce lidí. "Je to nejvíce pomlouvaný politik, kterého jsem v Čechách zažil," připustil Schwarzenberg. Dodal však, že zná jeho byt na Vinohradech, který je "slušný", ve stejném domě údajně bydlí i Jiří Dienstbier. Podle knížete Kalousek nejvíce utrácí za hudbu. 

Kdyby měl vyloučit z politiky každého, kdo byl někdy z něčeho podezřelý, ve Sněmovně by prý zbyli asi tři poslanci. U každého, i u Kalouska tak prý existuje nějaká pomluva.

Nejdůvěryhodnějším politikem je na druhé straně ministr financí Andrej Babiš. Podle Schwarzenberga je velká důvěra vždy podezřelá. "Jsem dědek starej a bohužel si pamatuju nesmírnou důvěru, kterou měli Němci a Rakušané v Adolfa Hitlera. Pamatuji si, jak u nás lidé důvěřovali Klémovi, 'kterej má pod čepicí'… a jak to všechno skončilo,“ prohlásil bývalý ministr zahraničí.

Motivací pro jeho setrvání v poslanecké lavici jsou prý dvě osoby: Miloš Zeman a právě ministr financí Andrej Babiš. Na prezidenta však kandidovat nebude, nechce "dědkokracii", ze současných protikandidátů Miloše Zemana si nejvíc váží Jiřího Drahoše.

Podle Schwarzenberga tradiční politické strany "vyčpěly" a jejich programy pocházejí až někdy z 19. století. Ve volbách by za úspěch považoval zisk 12 procent pro TOP 09. Je mu líto, že hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se rozhodly ukončit spolupráci s TOP 09. označil to za jejich "omyl", spolupráce v jejich klubu prý fungovala dobře.