reklama

Barnier jako priority zmínil zachování práv na pobyt, práci, přístup k sociálnímu a zdravotnímu systému i vzájemné uznávání diplomů.

Dnešní doporučení komise také opakuje, že Británie musí uznat všechny své finanční závazky, které na sebe jako členská země unie vzala. "Nejde o trest, jde o uzavření účtů," zdůraznil Barnier.

O výši částky nechtěl před novináři spekulovat. Média nejčastěji zmiňují 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč), deník Financial Times nyní uvedl částku až 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Barnier dnes jen připustil, že EU a Londýn mají zatím na tuto otázku odlišné názory. Cílem jednání ale v první fázi podle informovaných činitelů bude hlavně snaha shodnout se na metodě, jak finální sumu přesně spočítat.

Třetím významným bodem, na kterém se podle názoru EU musejí obě strany shodnout, než se bude možné začít bavit o budoucnosti vzájemných vztahů, je otázka hraničního režimu mezi Severním Irskem a Irskou republikou. EU se tam chce vyhnout "tvrdé" hranici.

Evropská unie dále hodlá trvat na tom, aby o sporech týkajících se zachování práv občanů EU v Británii rozhodoval Evropský soudní dvůr. Jedním z deklarovaných cílů odchodu Británie z EU přitom byla snaha vyvázat se z jeho rozhodování.

Unie žádá, aby občané EU v Británii a Britové v EU měli spolu se svými rodinnými příslušníky po brexitu dál celoživotně garantována stejná práva, jakým se těšili do chvíle vystoupení Británie z EU. "Jde nám o reciprocitu, nediskriminaci a kontinuitu práv," řekl Barnier. Mandát se podle něj týká lidí, kteří do Británie dorazí "až do dne brexitu". V Británii nyní žije asi 3,2 milionu lidí z jiných zemí unie, Britů v EU je zhruba 1,2 milionu, uvedla dnes komise.

Mandát, který se striktně týká jen první části vyjednávání, nyní musí státy opět probrat a potvrdit, což by mělo být 22. května.

Jednání začnou nejspíš v polovině června. Británie se mimo EU ocitne na jaře 2019, dva roky poté, co o svém záměru odejít unii informovala. Unijní vyjednávač přitom doufá, že základní principy dohody v první fázi jednání budou na podzim domluveny tak, aby se mohlo začít vyjednávat rovněž o budoucnosti. Součástí domluvy v tu dobu má být i konkrétní datum vystoupení Británie z EU.

Dohoda o rozchodu Británie s unií musí být zcela hotova v říjnu 2018, aby se její ratifikace dala stihnout do vystoupení Británie z bloku na jaře roku následujícího.