Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath chtěl chtěl ústavní stížností vyloučit z kauzy Bradáčovou, ale neuspěl

David Rath
David Rath
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno - Středočeský exhejtman David Rath nepochodil s ústavní stížností proti rozhodnutím státního zastupitelství, podle kterých pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová není vyloučena z projednávání korupční kauzy kolem bývalého politika.

Stížnost konkrétně směřovala proti usnesení Bradáčové a posléze dalšímu usnesení jejích nadřízených z Nejvyššího státního zastupitelství. Nestrannost Bradáčové zpochybnil Rath krátce před tím, než Vrchní soud v Praze loni v říjnu zrušil rozsudek nad někdejším politikem a vrátil případ Krajskému soudu v Praze k novému projednání.

Měla prý na jeho kauze osobní zájem, dopouštěla se nepravdivých výroků v médiích, měla negativní vztah k jeho obhájci, navíc přímo mezi Rathem a Bradáčovou je občanskoprávní spor o omluvu.

"Pokud státní zastupitelství posoudilo námitku podjatosti špatně, mohou to napravit příslušné orgány v průběhu soudního řízení", konstatoval Ústavní soud (ÚS). "Teprve po skončení řízení může být ÚS povolán ke kontrole jejich postupu," stojí v usnesení, na které upozornila Česká televize.

Rath byl nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Vrchní soud v Praze ale verdikt zrušil kvůli výhradám k odposlechům. Nejvyšší soud začne koncem května projednávat stížnost pro porušení zákona, kterou v kauze podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Témata:  David Rath 1 Ústavní soud ČR Lenka Bradáčová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy