Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská velvyslankyně poděkovala Čechům za projevy soustrasti a kondolence

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Britská velvyslankyně v Česku Jane Thompsonová dnes poděkovala za projevy soustrasti a kondolence, které přišly od české veřejnosti po teroristickém útoku v severoanglickém Manchesteru. Atentát nemá podle premiéra Bohuslava Sobotky žádnou souvislost s Českem. Není proto nutné zvyšovat stupeň ohrožení v zemi.

"Dostali jsme spoustu vzkazů s vyjádřením podpory a solidarity ze všech koutů země. Lidé přišli k ambasádě a nechali tu květiny a svíčky," uvedla Thompsonová v rozhovoru pro ČTK a ČRo.

Mimořádný pocit v ní vyvolalo také nasvícení Petřínské rozhledny v barvách britské vlajky, kterým svou solidaritu v úterý večer projevilo město Praha. "Byli jsme tou rekcí velmi dojatí," řekla velvyslankyně.

Dnes od 14:00 Thompsonová v budově ambasády vítala své kolegy z řad diplomatů, kteří přišli podepsat kondolenční knihu. Během prvních hodin přišli i čeští ministři zemědělství Marian Jurečka a kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL). Podle Thompsonové dnes dorazí také ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Přišla i spousta lidí z řad veřejnosti, kteří mají vztah ke Spojenému království nebo kteří zkrátka chtěli projevit svou solidaritu a přátelství," řekla.

"Teroristé chtějí zničit náš způsob života a rozdělit nás. Je důležité, že se tomu nepoddáváme, jdeme dál a stojíme při sobě," podotkla. Společnou vlastností Čechů a Britů je podle ní pragmatický přístup k životu.

"Vyhodnotili jsme bezpečnostní situaci v České republice a konstatovali jsme, že nehrozí bezprostřední nebezpečí," řekl Sobotka po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) a s představiteli policie, tajných služeb a ministerstva zahraničí.

"Na základě doporučení zpravodajských služeb nezvyšujeme stav ohrožení terorismem, zůstává na stupni jedna," dodal.

"Od zavedení prvního stupně (rizika) jsou policisté na klíčových místech, jako jsou mezinárodní letiště, obchodní centra, vybraná nádraží autobusová i vlaková, akce, kde je větší kumulace osob," řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Po událostech v Británii jsou podle něj policisté ve větší míře zastoupeni v některých vybraných objektech.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Česká republika Bohuslav Sobotka Jan Thompson

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy