Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na severu Moravy řádí spalničky. Hygienička varuje před šířením nemoci

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se nakazilo spalničkami celkem 120 lidí, nemoc se v regionu začala šířit koncem března. Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí. Loni bylo v Česku podle Státního zdravotního ústavu evidováno jen sedm případů spalniček.

V posledních dvou dnech hygienici nezaznamenali žádné nové případy. Irena Martinková z Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje však dnes ČTK řekla, že to rozhodně nemusí znamenat, že je epidemie u konce.

Spalničky jsou vysoce infekční, takže zastavit jejich šíření není tak jednoduché. Obecně ohnisko nákazy vyhasíná po uplynutí dvojnásobku inkubační doby, která může být u spalniček až 21 dnů. Průměrná inkubační doba je deset dnů. Martinková se domnívá, že další případy ještě přibudou.

Spalničkami se nejčastěji nakazili lidé starší 30 let, u kterých hygienici zaznamenali 54 případů onemocnění. Další skupinou jsou děti do čtyř let.

Spalničky se šíří kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je pak patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Onemocnění se může komplikovat zápalem plic, zánětem středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánětem mozku.

Před zahájením plošného očkování bylo v Československu hlášeno kolem 50 000 onemocnění ročně. V roce 1982 byl očkováním přerušen přirozený proces šíření spalničkového viru v populaci a úmrtnost byla prakticky eliminována. V roce 2014 se objevila epidemie spalniček v Ústeckém kraji, zdrojem byl importovaný případ z Indie.

Témata:  Spalničky Moravskoslezský kraj nemoc lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy