Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi litují rozpadu Československa. Stále více lidí považuje tento krok za chybu

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - V exkluzivním průzkumu společnosti Median pro ČRo se ukázalo, že polovina Čechů považuje rozpad soustátí se Slovenskem za chybný. Procento lidí, kteří s rozdělením státu nesouhlasí, navíc narůstá.

Z průzkumu společnosti Median, který si nechal zpracovat Český rozhlas vyplývá, že 26 procent dotázaných považuje rozpad soustátí za "rozhodně nesprávný", 25 procent za "spíše nesprávný". Celá polovina respondentů tak s rozdělením Československa není spokojena. 

Za "rozhodně správné" považuje rozhodnutí o rozpadu jen 13 procent dotázaných. Za "spíše správné" pak 31 procent dotázaných. Zbylých 6 procent neví, nebo je to nezajímá.

Zajímavé je, že počet nespokojených lidí je čím dál větší. Vyplývá to ze srovnání s průzkumy z let minulých, kdy se procento lidí, kteří se s rozpadem soustátí neztotožnili, pohybovalo mezi 33 a 36 procenty dotázaných. 

Společně s tím se také ukázalo, že čím dál víc Čechů ztrácí zájem o dění na sousedním Slovensku. O dění na Slovensku se nezajímá 58 procent respondentů, což je o 11 procent víc, než tomu bylo před pěti lety. 

Respondenti měli hodnotit také vnímání dvou hlavních aktérů rozdělení Československa, Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Negativně je vnímá 54 procent dotázaných.

Výzkumy ukázaly další patrný jev, a to ten, že o dění na Slovensku a i celkové vnímání událostí, které vedly k rozpadu soustátí, se nezajímají zejména mladší lidé pod 30 let.

Témata:  Československo Slovensko Český rozhlas Češi Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy