Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak poznat pravý kaviár? Čeští a japonští vědci nabízí jasnou odpověď

Prodej ryb
Prodej ryb
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - Kaviár je nejdražším živočišným produktem, často se ale stává předmětem podvodů. Jak tedy poznat ten pravý? Na to přišli čeští a japonští vědci.

Až dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišil. Společný výzkum vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech a Fakulty rybářských věd Univerzity Hokkaidó v Hakodate přinesl metodu, která to umožňuje. Experti identifikovali specifické znaky v genomu vyzy velké (běluga), která produkuje nejhodnotnější kaviár.

Umělé chovy jeseterů byly původně zaměřeny na návrat těchto ryb do přírody, v poslední době se ale stále více věnují produkci kaviáru.

"Kaviár je kromě čistých druhů jeseterů produkován i z jejich hybridů, mezi kterými je nejpoužívanější bestěr. Pro rozpoznání méně hodnotného kaviárů hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která vyžaduje odpovídající molekulární metody," říká Miloš Havelka, jenž se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb.

"Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra. Metoda spolehlivě funguje i pro určení druhového původu kaviáru a pro analýzu je potřeba pouze jedna jediná jikra," dodal Havelka.

Jelikož je nová metoda velice jednoduchá, může být snadno použitelná napříč laboratořemi i v méně rozvinutých zemích, doplnila za Fakultu rybářství Klára Pirochová.

Témata:  ryby vědci Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy