České Budějovice - Kaviár je nejdražším živočišným produktem, často se ale stává předmětem podvodů. Jak tedy poznat ten pravý? Na to přišli čeští a japonští vědci.
Až dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišil. Společný výzkum vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech a Fakulty rybářských věd Univerzity Hokkaidó v Hakodate přinesl metodu, která to umožňuje. Experti identifikovali specifické znaky v genomu vyzy velké (běluga), která produkuje nejhodnotnější kaviár.
Umělé chovy jeseterů byly původně zaměřeny na návrat těchto ryb do přírody, v poslední době se ale stále více věnují produkci kaviáru.
"Kaviár je kromě čistých druhů jeseterů produkován i z jejich hybridů, mezi kterými je nejpoužívanější bestěr. Pro rozpoznání méně hodnotného kaviárů hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která vyžaduje odpovídající molekulární metody," říká Miloš Havelka, jenž se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb.
"Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra. Metoda spolehlivě funguje i pro určení druhového původu kaviáru a pro analýzu je potřeba pouze jedna jediná jikra," dodal Havelka.
Jelikož je nová metoda velice jednoduchá, může být snadno použitelná napříč laboratořemi i v méně rozvinutých zemích, doplnila za Fakultu rybářství Klára Pirochová.
Související
5. října 2024 13:15
30. září 2022 10:52
13. srpna 2022 14:17
12. srpna 2022 20:03
29. července 2022 16:24
27. července 2022 12:11