Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kohl přispěl k pádu komunismu a svobodnějšímu světu, říkají čeští politici

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý německý kancléř Helmut Kohl, který dnes zemřel ve věku 87 let, byl podle českých politiků včetně exprezidenta Václava Klause jedním z největších evropských státníků. Představitelé české politické scény připomínali nejen jeho zásluhy na sjednocení Německa, ale i na budování Evropské unie a na posílení česko-německých vztahů.

"Helmut Kohl byl jedním z největších státníků Evropy poslední čtvrtiny 20. století," uvedl Klaus ve vyjádření pro ČTK. Kohl byl podle něj přesvědčeným zastáncem sjednocení Evropy jako obrany proti případným válkám. "Zejména jemu vděčí Evropa za zavedení eura, což byl pro něho navýsost politický projekt, na jehož ekonomické náklady nebral zřetel," uvedl Klaus.

Velmi si vážil toho, že Kohl dokázal pochopit pozici ČR vůči Německu, a že proto spolu připravili a podepsali česko-německou deklaraci, která se nesoustředila na minulost, ale na budoucnost. "Byl vždy svůj. Nebylo snadné ho ovlivnit, své názory dokázal po dlouhá desetiletí v evropské a světové politice prosazovat," podotkl Klaus. "Měl jsem ho rád," dodal.

Za velkou osobnost německé a evropské politiky označili Kohla na twitteru také další politici včetně předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). "Klíčový státník svobodného světa, který přispěl k pádu komunismu a překonání jeho následků," dodal k tomu předseda ODS Petr Fiala. Kéž by se v Evropě znovu objevila trojice státníků jako byl on, François Mitterrand a Margaret Thatcherová, uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kohl byl podle místopředsedy KDU-ČSL, ministra zemědělství Mariana Jurečky výjimečný politik, který jako jeden z mála dokázal bourat zdi mezi lidmi a národy, stavěl mosty a sjednocoval. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) patřil mezi mimořádné politiky celoevropského významu. "Těší mě, že jsem mu mohl osobně poděkovat za pád berlínské zdi a železné opony," uvedl. Pro europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila byl Kohl "výrazná osobnost, která přispěla ke svobodnějšímu světu, a to není málo".

Bývalý dlouholetý český velvyslanec v Německu a nynější ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák na twitteru napsal, že Kohl byl "velký státník, s nímž je neodmyslitelně spojeno znovusjednocení Německa".

Témata:  Helmut Kohl Václav Klaus Miroslav Kalousek Petr Fiala Jiří Pospíšil Marian Jurečka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy