Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf ruského rádia varuje: Média slouží jako propaganda Kremlu

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Praha - Andrej Šarij, vedoucí ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa, tvrdí, že státní televize se vrací k tomu, co bylo za Sovětského svazu. Média, která nespolupracují s Kremlem, to podle něj nemají v zemi jednoduché.

"Když pracujete pro oficiální média, tak máte dobré podmínky. Když sledujete linii Kremlu, tak máte dobré podmínky a peněz a možností je dost. Když jste v opozici a sledujete nezávislá svobodná média, tak je situace trošičku jiná. Existuje tlak na svobodná média, kterých je méně a méně. Situace se v poslední době zhoršuje," řekl v Interview Plus vedoucí ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Tvrdí, že svobodná média v Rusku mají omezené možnosti. Nemohou například vysílat v kabelové televizi a jejich kanálem s relativní volností je jen internet nebo satelitní vysílání. "Znám hodně lidí, kteří jsou zaměstnáni jako novináři, ale v podstatě pracují pro tajné služby," dodal.

Českému rozhlasu také prozradil, že ruská státní televize slouží jako nástroj propagandy pro ruský režim. "Myslím si, že na sto procent ano. Z tohoto hlediska je to v podstatě návrat k tomu, co bylo za Sovětského svazu. Možná i více sofistikovanější," tvrdí.

Ruská legislativa je podle něj svázaná se sférou médií a je nepřesná. "Nezáleží na zákonu, ale na každém soudci. Ta šedá část legislativní sféry je v Rusku velmi široká," uvedl s tím, že například ruský prezident Putin není nikým kontrolován, omezen zákonem nebo pod nátlakem společnosti.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy