Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víc Čechů v mezinárodních organizacích? Ministerstvo zahraniční tvoří strategii, jak toho dosáhnout

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí by si přálo, aby více českých občanů působilo v mezinárodních organizacích. Česko je podle ministerstva v mezinárodních organizacích, jejichž je členem, dlouhodobě nedostatečně zastoupeno.

Ministerstvo vypracovalo strategii, kterou chce předložit na příštím jednání vlády. Cílem strategie je poskytnout zájemcům o místa kvalitnější odbornou přípravu a lépe ji koordinovat.

Materiál počítá například se zřízením funkce vládního zmocněnce pro mezinárodní organizace. Navrhoval by ho ministr Zaorálek. "Předpokládaný termín jmenování je k 1. říjnu 2017," sdělilo ČTK tiskové oddělení ministerstva. Kandidát bude z řad státních zaměstnanců. Úřad v návrhu strategie poukazuje na to, že podíl českých občanů mezi zaměstnanci jednotlivých organizací neodpovídá podílu České republiky na jejich rozpočtu. 

Jednou z nejvyšších položek za rok 2016 byl příspěvek do rozpočtu OSN. Česko do něj poskytlo celkem 798 milionů korun, což je podle výpočtu MZV 0,32 procenta z celkového součtu příspěvků všech členských zení. Z více než 40.000 zaměstnanců OSN je 51 Čechů, což je podíl kolem 0,12 procenta. Zmocněnec společně s nově zřízenou poradní komisí by měli dohlédnout na to, aby se rozdíly v těchto podílech zmenšovaly.

Slabinou českého zastoupení v mezinárodních organizacích je podle materiálu ministerstva fakt, že jen v minimu případů se Češi dostanou na vyšší manažerské pozice. 

Strategie se zaměřuje na 21 organizací, které jsou prioritní z hlediska zájmů české zahraniční politiky a do nichž zároveň ČR posílá ročně alespoň čtyři miliony korun. V seznamu jsou například OSN nebo NATO.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

9. května 2024 12:21

Estonci budou moci hlasovat ve volbách prostřednictvím mobilního telefonu

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy