Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud odmítl stížnost lékaře stíhaného kvůli posudku v kauze Kramný

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Brno - Lékař Igor Fargaš, který je stíhaný kvůli znaleckému posudku v procesu s Petrem Kramným, nesupěl se stížností u Ústavního soudu (ÚS).

Fargaš uplatnil řadu námitek proti trestnímu stíhání, tvrdí, že je postihován za znalecký názor, který se neshodoval s náhledem jiných expertů. Stížnost namířenou konkrétně proti usnesení Okresního státního zastupitelství v Ostravě označili soudci za zjevně neopodstatněnou.

"Bude otázkou dalšího důkazního vývoje, který ÚS nemůže jakkoli předjímat, zda bude obhajoba stěžovatele potvrzena či nikoliv," stojí v usnesení.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Odpykává si trest 28 let vězení. V březnu verdikt potvrdil Nejvyšší soud, Kramný také podal ústavní stížnost.

V procesu s Kramným, který vinu popíral, hrály zásadní roli znalecké posudky. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

Policie posléze obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Spolek Šalamoun v červenci podal trestní oznámení na znalce, kteří měli opačný názor než Matlach a Fargaš.

Témata:  Petr Kramný Ústavní soud ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.