Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath opět neuspěl, Bradáčová se mu omlouvat nemusí

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Brno - David Rath, který se marně domáhal omluvy od pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, neuspěl ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS).

Bradáčová loni v lednu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce označila Rathův občanskoprávní spor se státním zástupcem Petrem Jirátem za obstrukci v korupční kauze kolem bývalého hejtmana. Rath se domáhal toho, aby se Bradáčová omluvila jemu i všem, které svým vyjádřením uvedla v omyl.

Obvodní soud pro Prahu 4 loni v červnu rozhodl, že výrok o obstrukci nebyl skutkovým tvrzením, ale pouze hodnotícím postojem. Dle soudu má navíc Rath jako veřejná osoba snížené právo na ochranu osobnosti.

Rathova právnička kritizovala formální i obsahové nedostatky rozhodnutí obvodního soudu. Odvolací Městský soud v Praze přidal ovšem jen další argument ve prospěch Bradáčové - nevystupovala jako soukromá osoba, vyjadřovala se v rámci své funkce. "Jednoznačně a evidentně měly být výroky přičteny státu, respektive vrchnímu státnímu zastupitelství," řekl loni předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

S Jirátem vede Rath spor kvůli žalobcovu vyjádření pro média, že Rath někde ukrývá stovky milionů korun. Bradáčová v České televizi vysvětlovala, že právě proto Jiráta nepožádala, aby si vzal Rathovu korupční kauzu na starost i u odvolacího soudu.

Rath byl loni nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k trestu 8,5 roku vězení. Rozsudek zrušil pražský vrchní soud kvůli výhradám k odposlechům. NS naopak konstatoval, že odposlechy jsou jako důkaz použitelné. Znovu bude rozhodovat Krajský soud v Praze.

Témata:  David Rath 1 Lenka Bradáčová Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy