Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budu kandidovat na prezidenta, potvrdil Fischer. Chce víc mluvit o roli ČR ve světě

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Exvelvyslanec Pavel Fischer dnes potvrdil svou kandidaturu na prezidenta. V kampani na hlavu státu podle něj dosud chybí prezidentská témata. Mělo by se víc mluvit o rozvoji venkova, o roli Česka ve světě nebo o pomoci seniorům či mladým.

Pavel Fischer řekl, že je nestraník, ale cítí se jako politický člověk. Přivítal proto, když ho senátoři oslovili s nabídkou kandidatury. Podporu získal od senátorů ze sociální demokracie, KDU-ČSL nebo TOP 09. Jejich jmenný seznam chce zveřejnit až později, zdůvodnil to tím, že ho čekají ještě některé schůzky.

Fischer v minulosti působil jako český velvyslanec ve Francii a v Monaku, pracoval také v prezidentské kanceláři za Václava Havla, v současné době je ředitelem agentury STEM. Za možného kandidáta na post hlavy státu ho loni označila iniciativa Kroměřížská výzva.

Zájem o kandidaturu na prezidenta projevilo zhruba deset lidí. Mezi nejvážnější uchazeče, kteří již získali potřebných 50.000 podpisů voličů, patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. Senátorskou nominaci má jistou místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), ten ale zatím nepotvrdil, že se volby zúčastní.

O kandidaturu má dále zájem i lékař Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka. Kandidovat chtějí také šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek za stranu Realisté a někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl.

Témata:  Pavel Fischer Česká republika prezident ČR Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy