Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO v Afghánistánu podpoří 27 zemí, víc vojáků vyšle i Česko

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Brusel - Celkem 27 států dnes oznámilo záměr zvýšit v příštích měsících počty svých vojáků ve výcvikové misi Rozhodná podpora (Resolute support) v Afghánistánu. O několik desítek z nynějších přibližně 250 by mohla počty navýšit také Česká republika.

"Velikost naší mise se zvýší z asi 13.000 na přibližně 16.000 vojáků," prohlásil po jednání zemí Severoatlantické aliance a dalších států generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

ČR má nyní v Afghánistánu strážní rotu na základně Bagrám, vojenské zdravotníky a pomáhá s výcvikem pilotů a pozemního personálu afghánského letectva.

Mezinárodní mise organizovaná NATO v Afghánistánu nevede bojové operace, jejich tíha leží na asi 300.000 příslušnících afghánských bezpečnostních sil. S jejich výcvikem a podporou pomáhají právě aliance a její partnerské státy. NATO je také rozhodnuto afghánské síly platit nejméně do roku 2020, každý rok na to padne skoro miliarda dolarů.

Spojené státy, jejichž vojáci nyní představují asi 40 procent sil mise Rozhodná podpora, se v rámci své nové strategie pro jihovýchodní Asii rozhodly svou účast v Afghánistánu rozšířit. Z celkového zvýšení o asi 3000 vojáků by na USA měla připadnout přibližně polovina. "Jsme v procesu generování sil. Ještě jsme jej nedokončili, takže není možné oznámit nějaká konečná čísla ohledně toho, jak budou jednotlivé země v příštím roce přispívat," podotkl dnes Stoltenberg.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Afghanistán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.