Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolaps rozhovorů o německé vládě je špatný, zní z Nizozemí

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Brusel/Berlín - V noci na dnešek ztroskotala po čtyřech týdnech jednání mezi konzervativní CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové, Zelenými a svobodnými demokraty (FDP) o vytvoření koalice. Šéf nizozemské diplomacie Halbe Zijlstra to označil na špatnou zprávu pro Evropu.

Zijlstra svá slova pronesl při příchodu na dnešní bruselské jednání ministrů odpovědných za evropskou problematiku. Český účastník schůzky, státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař, doufá ve vznik silné vlády v Německu "raději dříve než později".

Vyloučen teď není konec Merkelové v čele německé vlády či nové volby, jisté je zatím jen to, že formování nové německého kabinetu ještě nějakou dobu potrvá.

Nizozemský ministr Zijlstra je toho názoru, že nové volby by měly být až tou poslední možností. "Strany mohou znovu promyslet své postoje a možná se v nějaké chvíli k rozhovorům vrátit," řekl.

Podobnou připomínku měl při příchodu na dnešní jednání v Bruselu i Zijlstrův belgický kolega Didier Reynders. "Je mnoho zemí, kde je třeba formovat koalice. A někdy to trvá řadu dní, týdnů i měsíců. V Belgii máme tuto tradici, také to někdy trvá hodně dlouho," podotkl. Německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth v Bruselu poznamenal, že krach rozhovorů je "výjimečnou situací", a nechtěl spekulovat o dalším vývoji.

O ukončení rozhovorů bude dnes šéfka CDU informovat prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Sejít by se s ním podle německých médií měla v pozdním dopoledni. Steinmeier, který nyní sehraje důležitou roli, protože právě on navrhne parlamentu kandidáta na kancléře, kvůli aktuální politické situaci odložil plánovanou návštěvu Severního Porýní-Vestfálska. Zrušeno bylo také na dnešek chystané jednání Merkelové s nizozemským premiérem Markem Ruttem.

Témata:  Nizozemí Angela Merkelová Německo

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy