reklama

Vytrhával z kontextu myšlenky Jana Amose Komenského či Tomáše Garriqua Masaryka, Čechům říkal, že jsou národem hrdinů a svůj plamenný projev prokládal českými slovy. Za svůj apel na udržení národní suverenity za každou cenu sklízel bouřlivé ovace.

"Češi jsou jedním z mých oblíbených národů v Evropě. Jste národem hrdinů, vzpomeňte na Komenského, který žil v Nizozemsku. Skutečnými Evropany můžeme být jen v případě, že zůstaneme tím, kým jsme," řekl. "Respektujte moudrost lidu, říkal prý Masaryk," vzal si na pomoc další významnou postavu českých dějin.

"Když se řekne Češi, vytane mi na mysli Jan Palach, odmítal žít pod diktaturou, raději zemřel ve svobodě," řekl. Díly Palachovi je podle něj slovo Čech synonymem odvahy. "Nezemřel, jeho duch žije dál. My ho nikdy nezradíme," zakončil svůj historický exkurz a přešel ke svým plánům.

"Moje strana chce vyvézt Nizozemsko z Evropské unie, naše motto zní: Nexit. Evropská unie je stvůra," řekl. Dodal, že jeho strana podpoří české soukmenovce "v odvážném odporu proti EU". Naše civilizace je zakořeněna v dějinách Jeruzaléma a Říma, ne Mekky, odkazoval dnes poněkolikáté k evropským kulturním tradicím.