Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Wilders chce uspořádat soutěž kreseb proroka Mohameda, Pákistán se bouří

konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
konference protiimigračních stran v Praze (17. 12. 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Islámábád/Haag - Soutěž karikatur proroka Mohameda, kterou plánuje zorganizovat odpůrce islámu a předseda nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders, vyvolala v Pákistánu bouři nevole.

Islám striktně zakazuje zpodobování Mohameda. V pondělí pákistánský Senát schválil rezoluci, která chystanou kreslířskou soutěž odsuzuje. 

Wilders plánuje uspořádat kreslířskou soutěž na téma proroka Mohameda na podzim, a to přímo v prostorách nizozemského parlamentu, ve své kanceláři. Shromážděných má prý už 200 soutěžních příspěvků. Porotcem má být americký karikaturista Bosch Fawstin a pro vítěze je připravena odměna 5000 eur (129.000 Kč).

Wilders uvedl, že nizozemský protiteroristický úřad v červnu uspořádání provokativní soutěže povolil. Před třemi roky nizozemský zákonodárný sbor Wildersův plán na uspořádání výstavy s protiislámskou tématikou v parlamentním komplexu nepovolil.

Nový pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší si ohledně zmíněné soutěže v úterý stěžoval svému nizozemskému protějšku. Uvedl, že "takovéto akce šíří nesnášenlivost a nenávist" a že chce o této otázce mluvit s vůdci dalších světových zemí. "Kontaktovali jsme OSN. Také jsme kontaktovali Evropskou unii," řekl. Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok podle své mluvčí v telefonátu s Wildersem zdůraznil, že nizozemská vláda Wildersovu iniciativu nepodporuje.

Nizozemský premiér Mark Rutte již v pátek novinářům řekl, že je pro něj těžké pochopit, "jaké pozitivní cíle" by Wildersova akce mohla přinést. 

Soutěž odsoudil také pákistánský premiér Imran Chán. "Jen málo lidí na Západě chápe, jak moc muslimy takovéto rouhačské činy zraňují," řekl.

Z východopákistánského města Láhaur se dnes k metropoli Islámábádu vydal několikatisícový protestní pochod, který na znamení nesouhlasu se soutěží organizuje islamistické hnutí Tehríke Labajk. 

Rozhlasová stanice Hlas Ameriky uvedla, že pákistánský kriketový hráč Chálid Latíf, který loni dostal pětiletý zákaz hraní kriketu za sázkařský skandál, vypsal odměnu 24.000 dolarů na hlavu Wilderse a jeho krajně pravicových stranických kolegů.

Nizozemská policie v úterý zadržela 26letého muže podezřelého z plánování útoku na Wilderse. Dotyčný o svých plánech týkajících se atentátu na ultrapravicového politika a také o možném útoku proti parlamentu mluvil ve videonahrávce zveřejněné na facebooku. Muž byl zadržen v úterý ráno na nádraží v Haagu.

Témata:  Geert Wilders Pákistán Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy