Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinci v Česku komunikují na sociálních sítích přes uzavřené skupiny. Co vše tam řeší?

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Komunikace na sociálních sítích pomáhá cizincům seznámit se s českými zákony i najít lékaře. Komunity, které se usídlili v českých městech, v uzavřených online fórech debatují také o tom, kam zajít na večeři nebo dětské hřiště.

"Když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem se přidala do skupiny, kde spolu komunikují budoucí rodiče i ti, kdo už mají malé děti. Našla jsem tam spoustu příspěvků s různými radami a tipy, ale hlavně jsem se dostala do kontaktu s dalšími nastávajícími maminkami tady v Praze," uvedla mladá žena. "Společně s lidmi, se kterými jsem se díky tomu seznámila, jsme si pak založili i vlastní stránku, kde spolu komunikují mezinárodní rodiny a sdílejí svoje zkušenosti a zážitky," dodala.

Online komunikaci nevyužívají jen rodiče, kteří se potřebují zorientovat v novém prostředí. Nejvíce členů mají skupiny, které jsou zaměřené na obecné rady. Například v těch pražských se virtuálně potkává až 20.000 lidí. V uzavřených komunitách, které vznikají například na sociální síti facebook, se baví o každodenních problémech.

Skupiny mají zpravidla správce, který schvaluje příspěvky od jednotlivých členů. Filtrují se tak zprávy, které nesouvisejí s účelem, pro který jsou skupiny určené. Na takzvanou zeď se tak nedostanou komerční sdělení nebo urážlivé či vulgární zprávy.

Nejčastěji cizinci potřebují poradit s praktickými záležitostmi - shánějí například lékaře nebo úřad, kde se domluví anglicky. Často se také zajímají o fungování registrací u cizinecké policie, zdravotní pojištění, zřizování bankovních účtů nebo třeba živnostenských oprávnění. Dotazy ale směřují také k tipům, jak trávit volný čas, kam vyrazit na výlet nebo do baru.

Témata:  Česká republika internet cizinci sociální sítě

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy