reklama

Navalnyj, který je nejvýraznější postavou ruské opozice, se odvolal proti pondělnímu rozhodnutí ústřední volební komise. Ta ho odmítla zaregistrovat jako kandidáta pro prezidentské volby s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen za závažný trestný čin. Navalnyj byl v květnu odsouzen k podmíněnému trestu pětiletého vězení za krádež v lesnickém podniku. Navalnyj obvinění odmítl a proces označil za zpolitizovaný.

Navalnyj po rozhodnutí komise vyzval k širokému bojkotu voleb ruské hlavy státu, které jsou vypsány na 18. března. Volby označil za frašku, neboť se jich podle něj smějí zúčastnit jen dosavadní prezident Vladimir Putin a kandidáti, které si sám vybral.

"Jít k takovým volbám znamená hlasovat pro lži a korupci," řekl. Už na 28. ledna přitom svolal celostátní akci, s níž chce svůj bojkot voleb podpořit.

Jedenačtyřicetiletý bloger Navalnyj se stal výrazným opozičním lídrem díky kritice korupce v nejvyšších patrech politiky a organizováním demonstrací. Letos v březnu svolal demonstrace proti korupci, kterých se po celém Rusku účastnilo na 60.000 lidí.