Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další návrh o obecném referendu? ČSSD předložila svou verzi

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ve Sněmovně je další návrh na zavedení obecného celostátního referenda. Předložili ho poslanci ČSSD a značně se liší od normy z dílny Tomia Okamury.

Na rozdíl od předlohy hnutí SPD by lidé podle představ sociálních demokratů nemohli hlasovat například o vystoupení z Evropské unie nebo z NATO. Obyvatelé by podle návrhu ústavního zákona ČSSD nemohli referendem schvalovat ani právní předpisy a rozhodovat o základních právech a svobodách, o státním rozpočtu a daních nebo o ustanovování a odvolávání lidí z funkcí.

Aby se všelidové hlasování mohlo uskutečnit, petici by muselo podepsat nejméně 850.000 lidí. Jde zhruba o osmkrát vyšší počet, než který předpokládá předloha SPD. Iniciátor referenda by navíc podle návrhu ČSSD musel získat dostatek podpisů pod petici nejvýše za půl roku.

Obě předlohy neuvádějí nutnou účast hlasujících pro platnost a závaznost referenda. Sociální demokraté ale chtějí, aby byl výsledek všelidového hlasování závazný jen tehdy, pokud v něm odpoví na položenou otázku kladně, nebo záporně nadpoloviční většina ze všech oprávněných voličů. Tedy i z těch, kteří hlasovat nepřijdou.

Přípustnost otázky všelidového hlasování, které by vyhlašoval prezident, by mohl přezkoumat Ústavní soud. Podnět by mohla dát vláda nebo skupina poslanců či senátorů.

Rozhodnutí přijaté v referendu by podle předlohy ČSSD bylo závazné pro vládu a obě parlamentní komory po dobu volebního období Sněmovny, nejméně však tři roky. Stejnou lhůty by ústavní návrh stanovil pro možnost uspořádat další všelidové hlasování ve stejné záležitosti.

Témata:  referendum Sociální demokracie (SOCDEM) zákony

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy