reklama

Zjevná snaha ruské strany rozhádat jednotlivé země Evropské unie a potažmo NATO nevyšla. Místo toho se mluví o historickém semknutí spojeneckých států a rázném jednotném postupu. I když jde o tvrzení přehnané, postup rozhodně hraje do karet českému premiérovi bez důvěry. Andrej Babiš na rozdíl od prezidenta pochopil, že tuto příležitost musí využít i k tomu, aby si upevnil postavení na domácí politické scéně.

Babiš, který by mezi evropskými politickými špičkami rád budil větší důvěryhodnost, si spočítal, o co se hraje. Na pátečním summitu Evropské unie zastupoval také Slovenskou republiku a pochopil, jak si respekt ostatních vyslouží. Na rozdíl od českého prezidenta Miloše Zemana, který se k otravě bývalého ruského špiona na území Velké Británie látkou novičko nevyjádřil, Babiš rozhodně odmítl ruská nařčení z toho, že by látka mohla pocházet z Česka. Nechce totiž, aby ho čekal podobný osud, jako Zemana. S ním se odmítl setkat i republikán a třetí nejvyšší ústavní činitel Spojených států Paul Ryan (prezident Donald Trump Zemana pro jistotu ignoruje). Zeman je zkrátka pro většinu západních státníků symbolem příklonu Česka na východ, k Rusku a Číně a dávají od něj ruce pryč. Babiš naopak vyzval k rázné akci a odpovědi a ve spolupráci s šéfem diplomacie Martinem Stropnickým se nebrání vyhoštění ruských diplomatů z Prahy.

Samozřejmě, jde o pouhé symbolické gesto (příběhy o tom, jak ruská ambasáda v Praze praská ve švech a koncentruje i značnou část špionů, jsou veřejným tajemstvím) a mnohé toho nezmění, navíc určitě vyvolá protireakci (o hodnotě a přínosu českých ambasadorů v Moskvě ale můžeme spekulovat). I takovéto symbolické gesto však hraje nesmírnou důležitost. Po studené válce jde o jedno z největších semknutí států EU a NATO. Rusko se snažilo celou kauzou vnést právě mezi tyto země chaos a nedůvěru tím, že přisuzovalo původ látky několika zemím (nejhlasitěji Česku a Švédsku), a to bez zjevných důkazů. Andrej Babiš v této diplomatické zkoušce obstál a možná uklidnil i některé hlasy doma, které mu vytýkají spojenectví se Zemanem a euroskepticismus.

K pondělní odvetné akci se kromě Česka připojí také Francie, Nizozemí, Německo, Polsko, Dánsko, Lotyšsko nebo Irsko. Značně zdrženlivě se k celé věci staví například Řecko nebo Itálie, takže jednota rozhodně není stoprocentní. I tak je koordinovaný postup poměrně signifikantní, dá se totiž očekávat, že evropské státy podpoří i americký prezident Donald Trump a dá na doporučení své bezpečnostní rady, aby vyhostil odpovídající podíl ruských diplomatů. A perlička na závěr: Jediný, kdo se vůči Babišovu postupu ohradil, jsou čeští komunisté, s kterými právě Babiš vyjednává o podpoře vlády.