Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie spalniček je na postupu, v Praze přibývají nemocní

Nemo, ilustrační fotografie
Nemo, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Praha - V Praze přibylo za minulý týden šest případů spalniček. Nemocných tu od ledna bylo 79, nejvíc v Česku, informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. V celém Česku bylo na konci dubna přes 100 případů spalniček. Hygienici v Praze nařídili mimořádné očkování zdravotníků, celkem jich bylo na protiláky vyšetřeno přes 2000 z nich.

Průměrný věk nemocných v Praze byl 30 let. Bylo mezi nimi 25 dětí a mladistvých. Hygienici upozorňují, že 18 z nich nebylo proti spalničkám očkováno. "Pět dětí nedosáhlo věku třinácti měsíců potřebného k očkování a u 13 dětí rodiče očkování odložili nebo zcela odmítli," uvedli hygienici. Pět dětí bylo očkováno na Ukrajině a u dalších dvou dětí cizinců nedohledali o očkování potřebné informace.

Dvě potřebné dávky nedostali také čtyři z nemocných dospělých. "Šestačtyřicet osob nedisponovalo žádným dokladem o očkování nebo o očkování neví," napsala hygienická stanice. Kompletní očkování doložili čtyři nemocní.

Počty případů spalniček letos stoupají po celé Evropě. Kvůli kontaktu personálu se spalničkami byla před několika týdny uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol.

Spalničky začínají podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.

Témata:  Spalničky nemoc děti Praha lékaři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.