reklama

Do cvičení se zapojí celkem 20 členských států NATO a jejich spojenců, cvičit by mělo asi 2500 až 3000 vojáků. "Čeští vojáci se zapojí s desítkami kusů speciální techniky včetně pasivních sledovacích systémů Věra, ochranných a rušících systémů elektronického boje a bezpilotních systémů," řekl Petr Šnajdárek, který má za českou armádu na starosti přípravu a provedení cvičení.

Podle Vladimíra Langa, ředitele Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje Ministerstva obrany ČR, cvičení reagují na současné bezpečnostní hrozby, během kterých by NATO mohlo čelit jak konvenčnímu ozbrojenému konfliktu, tak i zejména takzvaným hybridním hrozbám včetně kybernetických útoků, migraci spojené s nárůstem extremismu či pašování zbraní a nerostných surovin.

Scénář například počítá se situací, kdy mezi dvěma státy s rozdílným politickým a ekonomickým uspořádáním dojde k eskalaci napětí. Prodemokratický stát proto požádá o pomoc. Situace se dále vyhrocuje i na území sousedícího státu, který je členem Severoatlantické aliance. NATO proto aktivuje své ozbrojené síly. Situace postupně eskaluje na více místech i na různých kontinentech.

Simulovat se bude například útok na lodě i na konvoje pozemních jednotek. Například španělské bezpilotní prostředky zachytí pohyb nepřítele, získané informace okamžitě pošlou kolegům do České republiky, kteří je vyhodnotí a předají je dalším jednotkám.

Testovat se zejména bude, zda informace a data, které zjistí jednotky jednoho státu, je možné předat jednotkám z jiného státu do místa jejich nasazení. "Není to tedy klasické cvičení, kde vedou bojovou činnost jen vojáci na bojišti, ale zapojí se do něj i vzájemně propojené štáby, které nejsou na stejném místě. Dojde tak k propojení různých lokalit, kde budou nasazené národní jednotky," poznamenal Šnajdárek. Vše bude koordinovat štáb v německém Ramsteinu.

České jednotky budou cvičit ve výcvikovém prostoru Hradiště, ale i ve výcvikových prostorech na severu Německa a zástupci armády budou působit i ve štábu v Ramsteinu.