Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na summit NATO pojedou Zeman, Babiš, Hamáček i Metnar

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Praha - Summitu NATO v Bruselu se tento týden zúčastní vedle prezidenta Miloše Zemana také premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který řídí také českou diplomacii, a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Zasedání nejvyšších představitelů států a vlád zemí aliance se bude zabývat aktuálními bezpečnostními výzvami, včetně vztahů s Ruskem.

Zatímco prezident odcestuje už 11. července, kdy vláda bude žádat o důvěru Sněmovny, Babiš s Hamáčkem plánují účast na čtvrteční části jednání.

Summit NATO bude řešit sdílení obranných výdajů, modernizaci a reformu velitelské struktury NATO i jejím dalším rozšiřováním. Podle generálního tajemníka aliance Jense Stoltenberga by měl summit nejspíš rozhodnout o zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií.

Americký prezident Donald Trump má v plánu představitelům ostatních aliančních zemí říct, že Spojené státy nemohou sloužit jako kasička, ze které se platí obrana, prohlásil mluvčí Bílého domu Hogan Gidley. Trump v minulosti opakovaně kritizoval členy NATO za to, že nedostatečně financují armádu.

Summit by měl také rozhodnout o zahájení nové výcvikové mise NATO v Iráku a přijmout politický závazek k pokračování alianční podpory Afghánistánu i po roce 2021. Na programu budou také jednání s Gruzií a Ukrajinou o spolupráci v oblasti Černého moře. 

Summit zahájí přelet slavnostní letky, jejíž součástí budou i české vrtulníky. Armáda do Bruselu vyšle dva bitevní vrtulníky Mi-24/35 a transportní Mi-171. Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák na twitteru uvedl, že zařazení českých vrtulníků je oceněním České republiky za takzvaný air policing, tedy za její příspěvek k vzdušné ochraně spojenců, a za výcvik vrtulníkových pilotů v Afghánistánu. 

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Miloš Zeman Jan Hamáček Lubomír Metnar Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy