Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady řeší Kliniku, čekají, dokud nerozhodne soud

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Úřady musí s dalšími kroky ohledně budovy na pražském Žižkově, kterou obývají squatteři z Autonomního sociálního centra Klinika, čekat na rozhodnutí soudu a orgánů činných v trestním řízení.

Podle vydaného předběžného opatření úřad sice může vyměnit zámky, ale klíče musí předat i osobě, která měla objekt za Kliniku vypůjčenou. Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu to řekla po dnešním jednání bezpečnostního grémia Prahy 3.

Zchátralý objekt patřící státu squatteři obsadili koncem roku 2014 a později ho ÚZSVM na rok půjčil jejich zástupkyni Tereze Virtové. "Je zde předběžné opatření, které říká, že slečna Virtová si může ponechat klíče od objektu, může si v něm ponechat své věci, a neměla by do něj vstupovat," vysvětlila starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Úřad zámky v budově vyměnil nedávno po první evakuaci Kliniky kvůli anonymní hrozbě bombou. I když jsme objekt řádně zabezpečili, tak do něj násilně vnikli a obsadili ho lidé, kteří tam jsou do dnešního dne, uvedla ředitelka ÚZSVM.

Podle ní úřad už využil veškeré civilní i trestněprávní prostředky, které mu právní řád dává. "Po stránce civilní čekáme, jak dopadne rozhodnutí soudu... Po stránce trestní čekáme, jak dopadnou přípravná řízení u orgánů činných v trestním řízení," vysvětlila Arajmu.

Témata:  klinika soudy Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy