Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská média: Strašení uprchlíky už nefunguje? Kromě levice propadl i Okamura

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše ovládlo města, ztrácí ale Prahu. Levice zaznamenala v komunálních volbách v Česku debakl, komentoval výsledky hlasování v Česku slovenský tisk.

"Debakl levice. Sociální demokraté a komunistická strana v komunálních volbách zcela propadli a ztratili většinu měst, v nichž dosud vládli," napsal nejčtenější slovenský list Nový čas. Dodal, že největší radost má Babišovo hnutí ANO, které vyhrálo ve všech krajských městech kromě Prahy a Liberce.

Za fiasko komunálních a souběžných senátních voleb list označil výsledek hnutí SPD Tomia Okamury. "Tato strana postavila kampaň na boji proti imigrantům. V Senátu nebude mít ani jedno křeslo a i v komunálních volbách získala jen malý počet mandátů," poznamenal Nový čas.

Podle listu Pravda ANO dobylo téměř všechna krajská a okresní sídla, přichází ale o kontrolu nad hlavním městem a jeho kandidáti v druhém kole senátních voleb asi mnoho neuhrají.

"Na počty mandátů zvítězili nezávislí kandidáti, ti tradičně bodovali v malých zastupitelstvech, kde voliče více než stranická příslušnost motivuje zájem o dobré spravování obce. Babišovu ANO ovšem nelze upřít, že jako vítěz v absolutním počtu hlasů zůstává nejúspěšnějším politickým seskupením i v komunálních volbách," uvedl deník. Připomněl ale vyjádření politologů, že jde o Pyrrhovo vítězství, a to kvůli ústupu hnutí ANO z pozic v české metropoli.

Denník N napsal, že Babiš kvůli výsledku komunálních voleb v Praze přišel o pocit neporazitelnosti. "Jinde v Česku Babiš uspěl. Potvrdilo se, že momentálně sbírá hlavně levicové hlasy, čímž postupně likviduje své partnery v koalici - sociální demokraty a komunisty," soudí list. Dodal, že důsledky v mnoha případech historického propadu tradičních levicových stran v komunálních i senátních volbách by mohly otřást kabinetem.

Témata:  Komunální volby Andrej Babiš Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie média Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy