Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 naplno důveřuje školám. Navrhuje proto radikální změnu financování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci TOP 09 navrhují, aby si školy samy rozhodly o tom, jak využijí peníze od státu. „Důvěřujeme školám, samy vědí nejlépe, jak využít finance. Nechejme jim svobodu a prostor pro vlastní rozhodování,“ říká k návrhu poslankyně Anna Putnová, expertka strany pro školství.

TOP 09 navrhne ve Sněmovně při projednávání novely o financování regionálního školství sloučit mzdové a neinvestiční prostředky. Školy v gesci krajů a obcí by tak dostaly větší prostor pro rozhodování o svých financích. Před projednáváním novely to uvedla Putnová. Dodala, že se nejedná o nevyzkoušenou novinku.

„Možnost už před několika lety dostaly vysoké školy a větší míra samostatnosti se osvědčila," uvedla expertka TOP 09 na školství. Strana navrhuje, aby se mzdové a neinvestiční výdaje, mezi které patří peníze na pomůcky, učebnice, vzdělávání učitelů, v regionálním školství sloučily a školy je mohly používat podle svých aktuálních potřeb. Malé, navíc rozškatulkované, finanční zdroje, totiž každoročně stresují ředitele škol při sestavování rozpočtu.

TOP 09 ve Sněmovně bude hlasovat pro propuštění vládní novely do podrobnějšího čtení. Přeje si, aby během léta ministerstvo školství připravilo prováděcí vyhlášky, aby bylo vše připraveno pro fungování nových pravidel.

„Důvěřujeme školám, vědí samy nejlépe, jak použít finance. Neobáváme se zneužití, na vysokých školách tato forma už funguje řadu let. Dává to větší prostor pro vlastní rozhodování a nevyžaduje to ani změnu zákona," říká místopředsedkyně poslaneckého klubu a členka školského výboru Putnová.

Novelu školského zákona se změnou financování regionálního školství by měli poslanci projednávat dnes v prvním čtení. Od školního roku 2018/2019 by školy neměly být financovány pouze podle počtu žáků, ale na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program. Maximální rozsah určí ministerstvo školství.

Témata:  školství TOP 09

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy