Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deset nejnebezpečnějších zemí světa? Těmto oblastem se raději obloukem vyhněte

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Londýn - V nelichotivém žebříčku nejméně bezpečných zemí světa převažují zejména africké země. Legatum Prosperity Index na základě bezpečnostních kriterií seřadil jednotlivé země světa podle toho, kde čeká na případné návštěvníky a turisty největší riziko ohrožení jejich bezpečí.

Pomyslnou desítku zemí, ve kterých se lidé nemusí cítit zcela bezpečně, tvoří státy ze třech kontinentů – Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Za posledních sedm let sledování indexu klesla bezpečnost nejvíce v Africe a v zemích Blízkého Východu, bezpečnostní situace se zhoršila také v Evropě, ale ne tak razantně.

Kritéria, na základě kterých je bezpečnostní index vypočítáván, obsahují proměnné jako možnost bezpečné procházky po setmění, státem dotované politické násilí nebo majetkové loupeže. Do analýzy pro sledovaný rok 2016 nebyla zařazena Sýrie, ve které probíhá zničující občanská válka.

Nejvíce nebezpečí číhá v centrální Africe

Titul nejméně bezpečné země si tak odnáší Středoafrická republika. Jedná se zároveň o jednu z nejchudších zemí světa. Zemi tíží administrativní, infrastrukturní a ekonomické problémy. Od roku 2003, kdy v zemi proběhl vojenský převrat, se situace nijak nezlepšila. Ozbrojené skupiny rebelů, vysoké riziko násilné kriminality a všudypřítomné porušování práva jsou hlavní příčiny smutného prvenství této republiky. Hlavní město Bangui není výjimkou. Loupení a vraždy jsou pravidlem. Policii chybí prostředky a dokonce se stává, že na místo činu si musí platit taxi.

Druhé místo si „zasluhuje“ Demokratická republika Kongo v Africe. V zemi bují násilné únosy, mrzačení lidí nebo znásilňování. V zemi existuje vysoké riziko pouliční kriminality a ozbrojených loupeží a to nejen za tmy, ale i za bílého dne. Často jsou zločiny páchány gangy mladíků, které jsou čím dál agresivnější. Co je ovšem překvapivé, riziko teroristického útoku je v této zemi dle výpočtů na velmi nízké úrovni.

Třetí místo si vysloužil Irák. Země je rozdělená mezi iráckou vládu, území, kde jsou většinovými obyvateli Kurdové a také územími, které stále ovládá organizace Islámský stát. Nebezpečí také přichází ze sousední válkou zmítané Sýrie. Největší riziko teroristického útoku přetrvává v hlavním městě Bagdádu.

Afghánistán a Pákistán? Terorismus i drony

Čtvrtou nejméně bezpečnou zemí je asijský Afghánistán.Zde je jedním z nejpravděpodobnějších rizik právě terorismus, stejně tak v sousedním Pákistánu. Na denním pořádku tak jsou bombové útoky, odpálení sebevražedných atentátníků či nálože uložené v autech. V zemi dochází běžně k únosům západních civilistů, a to i v hlavním městě Kábulu. Země dosahuje také předních příček z hlediska indexu kriminality ve světě.

Páté místo zaujímá jeden z nejlidnatějších států světa, Nigérie. Největším rizikem pro zemi se zdá být islámský fundamentalismus. Na obrovském území Nigérie působí několik radikálních organizací, známá je zejména násilná Boko Haram. Radikálům jde zejména o odstranění jakýchkoliv vlivů Západu. Nigerijské pobřeží je navíc ohrožováno pirátskými nájezdy.

Šestou příčku obsadil Súdán. Extrémně nebezpečnou oblastí v jeho rámci je oblast Jižního Kordofánu. Tamní vláda je obviňována z válečných zločinů proti civilistům a ze zločinů proti lidskosti Mezinárodním trestním tribunálem.

Sedmý Pákistán je na tom velmi podobně, jako sousední Afghánistán. Největším rizikem v zemi je také terorismus. Problematické jsou i časté dronové útoky ze strany Spojených států amerických.

Nebezpečí utichá v Kolumbii, Jemen kolabuje

Osmé místo obsadila jihoamerická Kolumbie. Ta byla přes půl století zmáhána únavnou občanskou válkou vlády a radikálně levicového hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie. Mír mezi znesvářenými stranami se uzavřel loni.

Deváté místo patří pro ostrovní Filipíny, jeden z rájů turismu. Rizikovým faktorem jsou časté únosy turistů, kterému se nemusíte vyhnout ani na plavidlech. Pomyslnou top desítku uzavírá Jemen, ležící na Arabském poloostrově. Země trpí vyčerpávající občanskou válkou. Proti sobě stojí tamní vláda a šíitští povstalci.

Témata:  Afghanistán Pákistán Sýrie Středoafrická republika Kongo Irák Súdán Kolumbie Filipíny Jemen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy