Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacistický inženýr zkázy ovládal miliony lidí. Proč spáchal sebevraždu v Česku?

Hans Kammler
Hans Kammler
Foto: Reprofoto YouTube

Hans Kammler byl jedním z předních důstojníků Waffen-SS. Na starost měl zejména továrny a fabriky na výrobu tajných nacistických zbraní. Kammler se projevil jako skvělý manažer, pod sebou měl přes 14 milionů podřízených. Jeho smrt vzbuzuje otázky dodnes.

Pozdější nacistický pohlavár se narodil v roce 1901. Příklon k vojenství a armádě zdělil po svém otci, který působil jako pruský plukovník. Kammler odmaturoval na gymnáziu v Gdaňsku těsně po první světové válce v roce 1919. Ihned po škole nastoupil jako dobrovolník k vojsku a byl přiřazen k husarskému pluku. O pár měsíců později přestoupil do jednotek Freikorps, ve kterých působil do konce července. 

V období mezi první a druhou světovou válkou Kammler stihl absolvovat i studium architektury na technické univerzitě v Mnichově a v Gdaňsku. Ani po úspěšném dokončení studia neodešel nastálo k armádě. Nejprve vstoupil do pruské státní správy, což obnášelo i kurz pozemního stavitelství, který dokončil v roce 1925. Kromě toho měl na starost také osidlování berlínské čtvrti Zehlendorf. 

Postupně se úspěšný technik propracovat ke spolupráci s Pruskými stavbami a finanční správou (PBF), pro něž se podílel na výstavbě několika policejních budov a komplexů, zejména v Berlíně. Zakázky si bral také od vlády v Postupimi nebo od katastrálního úřadu v Berlíně. Koncem dvacátých let se dostal i na půdu univerzit, kde jako výzkumný poradce říšské výzkumné rady pro stavbu a ekonomiku bydlení přednášel. 

V roce 1931 přičichl k národně socialistické NSDP v Berlině, kdy se stal poradce technického oddělení strany. Do ní pak následně vstoupil o rok později, ve stejné době získal titul Dr. Ing z univerzity v Hannoveru. Krátce na to, v roce 1933, kdy se Hitler prohlásil vůdcem, vstoupil do řad SS. Jeho hlavní náplní práce bylo ověřování rasového původu obyvatel v Berlíně. 

Jakožto profesionální techniky se podílel na plánovaní a přípravě plynových komor a krematorií, která byla určená pro vyhlazovací tábory. Heinrich Himmler ho také pověřil dohledem nad likvidací budov varšavského ghetta, kde předtím došlo k povstání. Kammler však ve vyhlazovacích a koncentračních táborech neviděl jen prostředek "konečného řešení", vězně chtěl využít i ve prospěch německého válečného průmyslu. 

Přišel tedy s tím, že v koncentračních táborech se budou zároveň vyrábět zbraně. Nejproslulejším se stal podzemní komplex Mittelwerk, ve kterém se rozběhla výroba raket V-2, na kterém se podíleli kromě personálu právě i vězni. Na sklonku války ho Hitler jmenoval zplnomocněncem "pro zlomení vzdušného teroru". Kammler za svého působení v továrnách nebyl jen mírumilovným budovatelem, vydal například rozkaz k vraždě 208 nuceně nasazených vězňů, včetně dětí - událo se tak na konci války, v březnu 1945.

V případě Kammlera nelze dohledat údaje, kdy a kde skutečně zemřel. Spekuluje se o tom, že po vzoru Hitlera spáchal sebevraždu. Dokonce k tomu mělo dojít v hlavním městě Protektorátu, tedy v Praze. Podle jiných výkladů se stal válečným zajatcem, další zase tvrdí, že ho zastřelila jeho vlastní jednotka. Zajímavou teorií je také ta, která hovoří o dohodě se spojenci. Kammler si tak měl zajistit svobodu výměnou za to, že jim odkryje tajemství nacisty vyvíjených zbraní. Mezi tito zbraně patří také letoun Me 262. S touto verzí přišel před třemi lety historický magazín ZDF-History. Podle německého historika Rainera Karlsche Američané esesáka zajali a vyslýchaly ho jejich tajné služby - USA se obávaly, že by cenné informace mohl předně vyzradit Rusům. Po dvou letech měl nicméně Kammler spáchat sebevraždu.

Oficiální verze mluví o tom, že Kammler zemřel 9. května při útěku z Prahy, kdy spáchal sebevraždu. Otázkou je, zda tomu tak skutečně bylo. Nenašlo se ani jeho tělo, ani žádné jeho osobní věci. 

Témata:  nacisté Německo historie Hans Kammler II. světová válka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy